Отказаха реабилитация на изнасилвач на момиче

Шуменският окръжен съд отказа съдебна реабилитация на мъж, осъден за отвличане и изнасилване на момиче, след като Окръжната прокуратура поиска молбата му да бъде оставена без уважение.

Васви Васви/34г./ от град Нови пазар беше осъден през 2010 г. на 7 г. затвор за изнасилване и противозаконно лишаване от свобода на 17-годишната тогава Даниела С. с цел въвличането й в последващи развратни действия и проституция. Той поискал с молба до Шуменския окръжен съд да бъде съдебно реабилитиран. С присъдата бил уважен и граждански иск, който и до момента не е изплатен на жертвата.

Васви изтърпял ефективната си присъда във варненския затвор. Бил освободен предсрочно, като му оставали да излежи още 2 години 9 месеца и 22 дни. С определение на Варненския окръжен съд му бил определен изпитателен срок в размера на неизтърпяното наказание, както и пробационни мерки, уточняват от Апелативна прокуратура-Варна.

Представител на Окръжната прокуратура в Шумен в съдебно заседание по молбата за съдебна реабилитация на Васви заявил, че макар и допустима, тя е неоснователна, тъй като вредите по гражданския иск не са възстановени. Освен това след условното предсрочно освобождаване от затвора Васви е наказван 5 пъти по Закона за движение по пътищата, а някои от глобите не са платени.

Прокурорът по делото припомнил, че молбата за съдебна реабилитация е подадена 3 г. след изтичане на наказанието му. Въпреки че срещу Васви не се водят наказателни производства, за съдебната реабилитация са необходими още две предпоставки – искащият реабилитация да е имал добро поведение и да е възстановил причинените вреди от престъплението, за което е бил осъден. Извършването на пътни правонарушения не се покрива с критериите за добро поведение в обществото. Васви настоявал, че се е поправил, имал семейство, дете и работа. Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.

Случаят с издевателството над момичето беше изключително драстичен и се разигра през юли 2007 г. Трима души бяха задържани за гаврите с Даниела С. от шуменското село Красен дол. Тя беше държана в плен в апартамент в Нови пазар, пребивана и насилвана. Скочи от 4-ия етаж, за да се спаси от похитителите си и оцеля по чудо. Двама бяха осъдени за издевателството, а съдът присъди да й платят 9 000 лв. солидарно обезщетение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право