Откриват обновения Природонаучен музей в Бургас

Природонаучният музей в Бургас ще отвори врати обновен на 19 март /понеделник/ от 13.00 часа. Всички посетители могат да разгледат обогатената музейна експозиция още в първия й работен ден от 13.30 до 17.00 часа напълно безплатно.

Сградата, в която се помещава Природонаучната експозиция на РИМ-Бургас, се намира на улица "Константин Фотинов" № 30 и е паметник на културата. Точно преди две години любимият музей на бургаските деца бе затворен за основен ремонт.

Ремонтните дейности се извършиха по проект, финансиран от програма "Красива България" на Министерството на труда и социалната политика и от бюджета на Община Бургас, съобщиха от местната администрация.

Фасадата на сградата и всички декоративни елементи по нея са възстановени и пребоядисани. Извършена е цялостна подмяна на покрива, дренаж за защита на сградата от подпочвени води, подменена е цялостната ел. инсталация и старото осветление с енергоспестяващо. Изградена е нова пожароизвестителна инсталация за максимално предпазване на културните ценности, съхранявани във фондовете на музея. На външните стени е поставена топлоизолация, а остарялата дограма е подменена с нова.

Една от изненадите за малки и големи ще бъде нова витрина, която още от вратата привлича погледа на посетителите. В нея са разположени 3D експонати в реален размер на четирите вида бозайници, които се срещат в Черно море - афалата, муткура, черноморския делфин и тюлена.

Диорама /умален макет на реално съществуваща местност/ в приземния етаж на музея показва нагледно как се образуват и нарастват минералите и кристалите под земята. Тя е изградена с калцитните друзи /кристали, сраснали в единия край в обща основа и оформени само откъм другия край/, които са намирани в затворените вече Бургаски медни мини.

Акцентът върху минералното богатство и биоразнообразие на Южното Черноморие е запазен, но експонатите са допълнени от 4 интерактивни тъч скрийн /сензорни/ екрани, които предоставят на посетителите възможност да получат допълнителни изображения и интересна информация за тях.

Музейните витрини са обновени като са съобразени с всички съвременни изисквания за по-добро съхранение на експонатите и тяхното представяне. Експозицията е допълнена с нови изображения и двуезични текстове.

Сградата на улица "Константин Фотинов" 30 е построена през 1896 година за семейството на бургаския доктор Куцодимитрос. Тя е проектирана за модерния по онова време неокласицизъм.

През годините е била жилище, училище и педагогическа гимназия. Обособена е за нуждите на Природонаучния музей в началото на 80-те години на миналия век, когато е обявена за недвижима културна ценност от местно значение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони