Откриват ремонтираната сграда на затвора във Варна

Ремонтираният основен корпус на затвора във Варна ще бъде официално открит утре, 16 февруари, от 15.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

След реконструкцията, затворът ще е с капацитет до 262 лишени от свобода, при спазване на изискванията за 4 кв. м. на един затворник. Във всяко спално помещение е изграден санитарен възел, подменена е дограмата и настилката.

Строително-монтажните работи във Варненския затвор започнаха през септември 2016 г. Значителното подобрение на битовите условия за живот на лишените от свобода се реализира с капиталови средства на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ на стойност 1,1 млн. лева.

С мащабния ремонт, какъвто не е предприеман от 70-те години на миналия век във Варна, се отговаря на основни критики от страна на международни мониторингови организации по отношение на пренаселеността и лошите битови условия в местата за лишаване от свобода.

На събитието ще присъстват главният директор на ГДИН Гергана Георгиева, заместник-главният директор на ГДИН Свилен Цветанов, директорът на затвора Йордан Йорданов, представители на местната изпълнителна власт, магистрати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България