Българските училища на о. Крит затварят за две седмици заради коронавируса, дипломатите отлагат приемите за 3-ти март

Гърция е спряла 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО) Около 18 000 бежанци са тръгнали към Европа, предупреди Ердоган

Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Премиерът посети Бачковския манастир по повод 150 години от създаването на Българската екзархия (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Откриха в Свищов изложба „Златните страници на българската илюстрация. Бешков и учениците му“

В художествената галерия „Николай Павлович“ в Свищов бе открита изложбата „Златните страници на българската илюстрация. Бешков и учениците му“.

Представените произведения са от фонда на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен и представя 96 творби на значими и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX в. Колекцията включва имената на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор. Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствана, води до обособяването ѝ в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство.
Главният уредник на Художествената галерия в Свищов Пламен Симеонов подчерта, че изложбата е част от Алековите празници на града и се реализира съвместно от Министерство на културата, ХГ „Илия Бешков“ и община Плевен като част от националните културни прояви по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Пред свищовската публика той прочете обръщение от Антония Караиванова, директор на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, в което тя описва предоставените творби и техните автори, като подчертава силата на илюстрацията като визуален посредник между книга и читател.

„Това посредничество е взаимодействие и допълване между изобразително изкуство и литература. То е общуване-диалог между художника и писателя по страниците на изданията. И художникът илюстриращ различни литературни произведения, тясно свързва творчеството си с друг вид изкуство – това на писменото слово.“. Във финала на своето обръщение г-жа Караиванова пише следното: „Това, което докосва сърцето, разпалва огнивото; страда дневно и грешно със Софрония Български; разлиства люлякова гора над вито хоро юнашко; обобщава дневни тегоби на слон, мишка, жена в илюзорните строфи за вечност… От заглавието през текста, нашите илюстратори вплитат своя пленителен, незабравящ се свят.“

На откриването на изложбата, уредникът на ХГ „Николай Павлович“ Цонка Караджова разказа накратко за живота и делото на големия Илия Бешков, като сподели интересни факти и от професионалните му взаимоотношения със свищовския художник, и баща на българската карикатура Александър Божинов.

Изложбата ще гостува в Свищов в продължение на месец.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.