Откриха обновената къща-музей "Лайош Кошут" в Шумен

Посланикънт на Унгария у нас г-жа Текла Харангозо и кметът на Шумен Любомир Христов откриха обновената къща-музей „Лайош Кошут“ в града. Комплексът е изцяло реновиран за близо 40 000 лв. и вече посреща посетители в модерна и много по-привлекателна обстановка, увериха се гостите в сряда. Формалният повод за поредното техническо обновяване на знаковата за българо-унгарското приятелство къща-музей е 170-та годишнина от борбата за свобода на унгарския народ от 1848 -1849 г. По-голяма част от средствата са осигурени по програмата „Опазване на унгарските паметници в чужбина” на унгарското Министерство на външните работи, Регионалния исторически музей в Шумен е съфинансирал с над 10 000 лв., а община Шумен с 3 270 лв.

Направен е основен ремонт на покрива на къщата и на експозиционната зала, специално е обработена дървената фасада, подменено е обзавеждането. Обновена е експозиционната зала, като вече функционират две нови помещения, досега ползвани за складове. В тях вече ще може да се чете унгарска литература, както и да се учи унгарски, каза уредникът на музея Станимира Ангелова.

"Радвам се да ви посрещна в тази сграда, която е символ на нашето приятелство", обърна се кметът към нейно превъзходителство г-жа Харангозо. Тя отбеляза, че обновяването на музея се случва в годината на Европейското наследство на ЮНЕСКО. "Темата за опазване на историческите паметници е специално застъпена в подписаната тази година програма за сътрудничество между България и Унгария. Възстановяването и поддръжката на тези паметници е гаранция, че те ще бъдат предадени на идните поколения с цялото богатство, автентичност и многообразие. Благодарим на управата на Шумен, че пази и почита паметта на емигрантите, намерили някога подслон тук. Годината на престоя им тук е важна дата в историята на българо-унгарските връзки, за чието опазване допринасят и събития като днешното", каза дипломатът.

Празнична програма огласи комплекса. В нея се включиха младите изпълнители Хелга Дебцени-Киш и Кристиан Дьомен, студенти в Музикалната академия „Ференц Лист“, които гостуваха специално. Ученици от Второ ОУ"Д-р Петър Берон" поздравиха гостите с унгарски песни, които са научили под ръководството на лектора по унгарски език и култура Шарлота Папай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България