Президентът на Казахстан подписа указа за преименуване на Астана в Нур-Султан

Черната перла купена за 17 милиона евро Bugatti показа продадения уникат La Voiture Noire, който е най-скъпият нов автомобил

Капитулира Багуз – последното гнездо на съпротива в Сирия на „Ислямска държава“

Памела Андерсън – активист за евровота Ще подкрепи движението на бившия финансист №1 на Гърция

10 от най-красивите метростанции в света Превръщат се в музеи, галерии и сватбени зали

Божанков пита Борисов: Щом Цветанов има апартаменти за милиони, защо ние плащаме за присъдите на България по негова вина?

Цветан Цветанов ще участва в Конференцията по политики на Американско-израелския комитет по обществени въпроси във Вашингтон

Какви са резултатите от проведената акция “Ден без псувни”?

НАТО ще изгради съоръжение за съхраняване на американска военна техника в Полша

Таен документ на кабинета разкрива хаоса в планирането на сделката по Брекзит

Меркел и Тръмп обсъдиха търговията, финансирането на НАТО и Брекзит

Северна Австралия е връхлетяна от циклон с пориви на вятъра от 250 км/ч

Калоян Паргов: От ЦГМ да кажат реалната причина за срива в GPS системата за управление на обществения транспорт Не приемам оправдания от сорта на "обновяване на технологиите" на втория ден от срива в системата, каза лидерът на БСП - София

Приключи разследването за руска намеса в президентските избори в САЩ

Над 60 са вече жертвите на взрива в химически завод в Китай

Откриха реставрираната средновековна част на храма „Св. Архангел Михайл” в Рила

Официално в град Рила днес бе открита реставрираната средновековна част на черквата „Св. Архангел Михайл”, първи етап от цялостния проект за реставрация, консервация и експониране на храма, строен през XII век, предаде БГНЕС.

„Проектът е финансиран по програмата за транс-гранично сътрудничество България-Македония, първият етап включва цялостна архитектурно-строителна реставрация само на средновековната част, изграден е нов покрив, купол, възстановени, реставрирани и консервирани са 50 кв. м. средновековна и около 35 кв. метра възрожденска стенопис, каза ръководителката на проекта Вяра Илкова.

Според нея е възстановена още подовата настилка, олтарната ниша, предстои финансиране и за втория етап на реставрация, който включва възрожденската част, съвременната постройка, която служи за трапезария и благоустрояване пространството около храма. Храмът е строен през XII век като част от култа към светеца Иван Рилски, смятали са тук да престоят мощите му, пренесени от старата столица Търново до Светата Рилска обител. От XII век насам той е дострояван още на минимум два пъти.

„В периода 1994-2001 година при експериментални проучвания за възстановяване на възрожденската стенопис съвсем случайно се открива по-стар слой стенописи, датирани от XII век, проучвания върху тях са правени през следващите три години, след което бяха запечатани с дървени щитове с цел запазването им. Те са реставрирани през пролетта на т.г., когато бе осигурено финансирането, добави Илкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.