Откриха Седмия международен форум „Балканите – език, история, култура“ във ВТУ В двудневната среща ще вземат участие около 60 учени

снимка-ВТУ

Седмата международна научна конференция „Балканите – език, история, култура“ бе открита във Великотърновския университет. Темата на тазгодишното издание е „Диалогът на балканите“.
Приветствия към участниците и гостите отправиха доц. д-р Димитър Симеонов, заместник-ректор по учебната дейност; проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет; доц. д-р Николай Кънев, декан на Историческия факултет; проф. д-р Драган Жунич, почетен доктор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„ С това седмо издание освен като традиция, тази конференция в научните среди се приема и като класа. Чрез тази проява аз се надявам, че Великотърновският университет е един малък пример за диалога на Балканите. Диалог, който ни обединява посредством езика на науката и разбирателството“, каза в приветствието си доц. д-р Димитър Симеонов.

В двудневната среща ще вземат участие около 60 учени и представители на едни от най-престижните университети и институти от България, Гърция, Сърбия, Турция, Румъния и Република Северна Македония.

По време на заседанията ще бъдат дебатирани широк кръг въпроси от областта на балканската история, фолклор, език и литература и изкуство. Традиционната научна проява е поредната стъпка в установяването на дълготраен, задълбочен и ползотворен контакт между академичните общности в балканските страни.

Организатори на конференцията са Филологическият факултет, Историческият факултет, а от тази година в организацията се включва и Богословският факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.