Петимата по-тежко пострадали българи от катастрофата в Египет са в частна болница в Хургада

Иззеха автомобила, в който се е возила Юлия Скрипал

Доналд Тръмп подкрепи смъртни присъди за наркодилърите

Южна Корея и САЩ заявиха, че ще възобновят съвместните военни учения

Астрономическата пролет настъпва днес в 18 часа и 15 минути

Си Дзинпин: Само социализмът може да спаси Китай

Вили Вуцов фаворит за „Локомотив“ (София)

На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Откриха уран във водата в родното село на бивш президент на „Ботев” (Пд)

Снимка: Николай Спасов

Общата алфа активност и уранът в питейната вода в пловдивското село Брягово (Община Първомай) надхвърля допустимите норми. По тази причина в населеното място, което е родно за бившия президент на „Ботев” (Пд) Димитър Христолов е обявена за абсолютно забравена на използване за питейни нужди и за приготвяне на храна. Пробата е взета от чешма в магазин за хранителни стоки в селото. Общата алфа активност е 1,75, което е много над допустимите 0,1 Bq/l. Констатираното съдържание на уран е 0,047 mg/l и е над нормата от 0,03 mg/l, показват ,  изследванията,направени от Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Предвид констатираните стойности по показател естествен уран над максимално определената в Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели за село Брягово, водата от водопроводната мрежа е забранена за използване за питейни цели и за приготвяне на храна. Водата може да се използва само за хигиенни цели. За предприемането на тези задължителни мерки е уведомен кмета  на населеното  място”, обявиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив. Оттам допълниха, че към днешна дата продължава забраната за използване на водата за питейни цели и за приготвяне на храна поради стойности по показател естествен уран над нормативно определените и в още две села в Община Първомай – Драгойново и Караджалово, както и в Пъдарско (Община Брезово).

Жителите на четирите села на територията на Пловдивско област, засегнати от уран във водата, се снабдяват в жегите с помощта на водоноски. От РЗИ-Пловдив допълват, че се извършва постоянен и дори зачестен контрол и се проследява дали стойностите на уран се понижават или се задържат константни. За завишени нива на уран във водата на Пъдарско и Драгойново бе съобщено още в края на месец май, а за село Караджалово – в края на юни. Сега към тях е добавено и село Брягово.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.