Себастиан Курц: На ЕС му липсва фокус по големите въпроси

Духът на Шотландия уловен в изложба

Назначиха трима заместник-директори на Националната следствена служба

МО: Военновъздушните сили изпълниха поставените задачи с необходимата ефективност през 2017

Топлата зима напълни водоеми в Шуменско с птици

Вижте какво ще решава Министерският съвет на 18 януари 2018

Румен Радев: Извоюваната през 1878 г. свобода бе „пренесена“ през всичките 140 години

Лиляна Павлова: Получихме признание и подкрепа, че сме на прав път Вижте пълна стенограма от дискусията в Страсбург

Ангела Меркел разчита на социалдемократите да вземат отговорно решение относно коалицията

Арестуваха трима австралийци и един ливанец в Сърбия за трафик на кокаин

Промените в климата – важен акцент в работата на Българското председателство

Асоциацията на организациите на българските работодатели за зеления рекет: Не става дума само втори лифт, а за икономиката на България

Министър Ангелкова: Гръцките туристи в България надхвърлиха 1 млн.

Тереза Мей създаде нов пост в британския кабинет

Първа лига с оборот от 41 млн. евро

Откриха уран във водата в родното село на бивш президент на „Ботев” (Пд)

Снимка: Николай Спасов

Общата алфа активност и уранът в питейната вода в пловдивското село Брягово (Община Първомай) надхвърля допустимите норми. По тази причина в населеното място, което е родно за бившия президент на „Ботев” (Пд) Димитър Христолов е обявена за абсолютно забравена на използване за питейни нужди и за приготвяне на храна. Пробата е взета от чешма в магазин за хранителни стоки в селото. Общата алфа активност е 1,75, което е много над допустимите 0,1 Bq/l. Констатираното съдържание на уран е 0,047 mg/l и е над нормата от 0,03 mg/l, показват ,  изследванията,направени от Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Предвид констатираните стойности по показател естествен уран над максимално определената в Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели за село Брягово, водата от водопроводната мрежа е забранена за използване за питейни цели и за приготвяне на храна. Водата може да се използва само за хигиенни цели. За предприемането на тези задължителни мерки е уведомен кмета  на населеното  място”, обявиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив. Оттам допълниха, че към днешна дата продължава забраната за използване на водата за питейни цели и за приготвяне на храна поради стойности по показател естествен уран над нормативно определените и в още две села в Община Първомай – Драгойново и Караджалово, както и в Пъдарско (Община Брезово).

Жителите на четирите села на територията на Пловдивско област, засегнати от уран във водата, се снабдяват в жегите с помощта на водоноски. От РЗИ-Пловдив допълват, че се извършва постоянен и дори зачестен контрол и се проследява дали стойностите на уран се понижават или се задържат константни. За завишени нива на уран във водата на Пъдарско и Драгойново бе съобщено още в края на месец май, а за село Караджалово – в края на юни. Сега към тях е добавено и село Брягово.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.