Водолази продължават издирването на детето, което падна в микроязовир

Продължава пожарът на двата танкера в Керченския проток

Жлът код за опасно време в 4 области днес

Сирия заплаши с удар срещу летището в Тел Авив

Службите осуетиха бомбен атентат срещу мюсюлманска общност в САЩ

Грипна епидемия и в Силистренско от днес

Валежите се усилват от днес

Г-жо Ангелкова, министър на Тома Белев ли сте?

На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Откриха уран във водата в родното село на бивш президент на „Ботев” (Пд)

Снимка: Николай Спасов

Общата алфа активност и уранът в питейната вода в пловдивското село Брягово (Община Първомай) надхвърля допустимите норми. По тази причина в населеното място, което е родно за бившия президент на „Ботев” (Пд) Димитър Христолов е обявена за абсолютно забравена на използване за питейни нужди и за приготвяне на храна. Пробата е взета от чешма в магазин за хранителни стоки в селото. Общата алфа активност е 1,75, което е много над допустимите 0,1 Bq/l. Констатираното съдържание на уран е 0,047 mg/l и е над нормата от 0,03 mg/l, показват ,  изследванията,направени от Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Предвид констатираните стойности по показател естествен уран над максимално определената в Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели за село Брягово, водата от водопроводната мрежа е забранена за използване за питейни цели и за приготвяне на храна. Водата може да се използва само за хигиенни цели. За предприемането на тези задължителни мерки е уведомен кмета  на населеното  място”, обявиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив. Оттам допълниха, че към днешна дата продължава забраната за използване на водата за питейни цели и за приготвяне на храна поради стойности по показател естествен уран над нормативно определените и в още две села в Община Първомай – Драгойново и Караджалово, както и в Пъдарско (Община Брезово).

Жителите на четирите села на територията на Пловдивско област, засегнати от уран във водата, се снабдяват в жегите с помощта на водоноски. От РЗИ-Пловдив допълват, че се извършва постоянен и дори зачестен контрол и се проследява дали стойностите на уран се понижават или се задържат константни. За завишени нива на уран във водата на Пъдарско и Драгойново бе съобщено още в края на месец май, а за село Караджалово – в края на юни. Сега към тях е добавено и село Брягово.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.