Тръмп подкрепя идеята да се поиска от Конгреса сумата от 750 млрд. долара за отбрана

Жандармерия и полиция нахлуха в старозагорското село Хан Аспарухово

Адвокатът на Баневи: Арестът на семейството във Франция е бил като тризвезден хотел

Румен Петков: Нова АЕЦ би дала съществен принос за енергийната сигурност на България

Половин Хасково остана без вода

Последните думи на Джамал Хашоги: Не мога да дишам

Защо за мъжете животът е зебра, а за жените – зоопарк?

Каракачанов: В Скопие се самозабравят и не е лошо от време на време да ги вкарваме в пътя

Шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов: Предстои операция на 10-годишното дете, пострадало в катастрофата край Саранци

Ивайло Калфин: Не знам дали ще има предсрочни избори, не виждам опозиция, която да свали управлението

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов: Изключваме сексуален мотив в убийството на Десислава Стоянова

Русия е на второ място сред най-големите производители на оръжие в света

Снежната буря в САЩ остави над 300 хил. без ток и отмени 1300 полета

Еманюел Макрон прави обръщение към французите в опит да успокои напрежението и протестите

Решават днес за ареста на рейнджъра от Кербала Заподозреният за убийството не бил лекуван в психиатрия

Откъде толкова болногледачи Германия не е увеличила финансовата помощ

Възрастните германци, нуждаещи се от специални грижи, стават все повече. Болногледачите обаче не достигат, а болногледаческите услуги не са обезпечени с единни правни стандарти. Това отваря ниши за нелегални сделки.

Според Германско-полския център за гражданско право и екологична мрежа (GPPLEN), Германия е оставила „сиви зони“ в законовата система, които застрашават правната сигурност на нуждаещите се от грижи възрастни и болни хора. „Липсват правни стандарти, няма и договори, които да осигурят правната сигурност на германските клиенти и агенциите,“ изтъква директорът на центъра Лотар Кноп.

Резултатът: както клиентите, така и агенциите се замесват в нелегални сделки, при които болногледачите са принудени да работят на т. нар. „миниджоб“ срещу заплащане от 450 евро на месец или да се регистрират на пазара на труда като самостоятелно заето лице.

Недостигът на болногледачи е сериозен проблем за страната. Към настоящия момент незаетите позиции в сектора са 36 000. Близо половината от тези работни места са в старчески домове. Експерти прогнозират, че заради застаряването на населението в Германия броят на хората, които се нуждаят от домашни грижи, ще нарасне значително.  Очаква се през 2060 година нуждаещите се да станат 4,5 милиона.

Междувременно германското правителство предприе стъпки за решаване на проблема. През юли три министерства стартираха съвместна инициатива, която цели назначаването на 13 000 нови кадри и подобряването на условията за труд. Лотар Кноп приветства усилията на държавата, но е на мнение, че те са недостатъчни. „Откъде ще намерят 13 000 болногледачи?“, пита Кноп. След въвеждането на минималното заплащане през 2015 г. цената на обгрижването е стигнала 2000 евро. В същото време, държавата не е увеличила финансовата помощ, нито пък е въвела нови данъчни облекчения за нуждаещите се.

Председателят на „Промедика Плюс“ Даниел Хаберкорн казва, че близо 300 000 възрастни германци се възползват от услугата. Според него, грижите по домовете позволяват на много безработни източноевропейци да изкарват по 1500 евро на месец.

Със съкращения, „Дойче веле“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.