Отлагане на схемите за плодове и мляко искат директори

Диян Стаматов разказа, че директорите имат предложения как да се оптимизира работата по време на дистанционно обучение.

 

 

Раздаването на храни срещу подпис било тромава процедура

 

Децата със СОП с присъствени консултации

Директори на училища са предложили на МОН схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко” да бъдат отложени поне до края на декември. Причината е, че всички ученици са изпратени вкъщи заради пандемията, а организирането на раздаването на храна, както се случвало напролет, не водело до желания резултат. Това съобщи пред “Труд” Диян Стаматов - директор на столичното 119. училище “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

По думите му идеята е приета за разглеждане от МОН, но решението е предмет на  сериозно междуведомствено консултиране. Схемите, чиято цел е изградят правилни навици на хранене при децата, се финансират от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, както и от държавния бюджет.

“Предложихме схемите да не бъдат реализирани през декември, а да бъдат отложени за януари или по-скоро за време, когато ще се върнем пак присъствено. Защото, ако подходим като през април, да викаме родители и да им даваме продукти срещу подпис, е много неефективна процедура”, посочи Стаматов и уточни, че по принцип графикът за месеца предвижда всеки ден да се получават продукти по схемите.

Ако за големите градски училища има логика схемите да бъдат възобновени при връщането на учениците в клас, то при по-малките школа в отдалечени райони аргументите са по-скоро в обратна посока. Затова идеята на директорите вероятно ще бъде разгледана в МОН още тази седмица.

Ще се мисли и върху възможността децата със специални образователни потребности да могат да работят присъствено с ресурсните си учители по време на дистанционното обучение.

Разяснения

Без отсъствия в проектните седмици

За големите няма промяна в сроковете

Няма да се пишат отсъствия по време на проектните седмици, с които се удължава учебната година. Това обясни началникът на Регионалното управление на образованието в София-град д-р Ваня Кастрева във връзка с последната заповед на министъра на образованието.

В нея се казва, че вторият срок за учениците от 1. до 6. клас ще започне в зависимост от това кога са решили школата да проведат съответния брой проектни седмици. За посочените класове има две такива седмици, в които дните ще се водят неучебни, а за децата от 1. до 3. те са общо три.

Кога да са тези дни за проекти решават училищата и ако ги проведат по време на дистанционно обучение сега, вторият срок се измества със съответния брой седмици. Школата, в които проектните седмици останат за края на година и вторият срок ще започне на 4 февруари. Така ще бъде и при ученици от 7. до 12. клас.

За зрелостниците 

Внесоха за одобрение нови учебници 

По БЕЛ, математика и гражданско образование

Нови учебници за 12. клас бяха внесени за одобрение в МОН. По тях трябва да се работи през следващата учебна година. Те са по предметите български език, литература, математика и гражданско образование и са на издателска група “Просвета”. Петте издания имат и дигитални версии.

Издателството подготвя и допълнителни видеоуроци по ключови теми от учебното съдържание за Държавния зрелостен изпит. Първите такива уроци вече са качени в образователната платформа е-просвета и покриват теми от 11. клас.

“Просвета” и нейните партньори от А1 дават още една възможност за свободен достъп до платформата чрез инициативата “Вземи и тествай безплатно”. Кампанията продължава до 31 декември включително, а тридесетдневният срок тече от датата на регистрацията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование