Пентагонът планира изпращане на хиляди войници в Близкия изток

Как се подготвят в затвора за министър?

Пикът на активност на кърлежите е до средата на юни

Спират камионите над 12 т по магистралите в пиковите дни и часове около 24 май

Ютюб се срина тази нощ

Експерт: Технологичната война е заради изграждането на 5G мрежата

Юнкер заяви, че губи търпение заради постоянните отлагания на срока за Брекзит

Започва делото срещу Румен Овчаров

Д-р Йова Танчева: Всеки трети страда от чувствителни зъби Избелващите процедури могат да провокират проблема при 80% от хората

„Таймс“: Тереза Мей обявява оставката си на 24 май

Дъжд и гръмотевици в днешния следобед

Вариант 1 изтеглиха на матурата по избор

Европейските избори започват от днес

На 23 май 2019 да почерпят

Отлагат изборите за ректор на ВТУ за 10 юни Люти скандали тресат висшето учебно заведение в старата столица

Студентският съвет при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” не успя да проведе изборите за попълване на квотата на студентите и докторантите в Общото събрание на висшето училище. Действащите членове са 53-има, представителството им трябваше да се допълни с още 6 души. Това обяви председателят на Студентската избирателна комисия Димитър Димитров.

Той допълни, че във всички структурни звена на университета са били разкрити общо три секции за гласуване. В изборния ден обаче с устна заповед на ректора проф.Христо Бонджолов е наредено вотът да се проведе само в секцията в аулата, а останалите зали да се запечатат.

„Поставиха ни четири условия. Днес /б.а.19 април/ до 9,00 часа да подготвя график за провеждането на нови избори, което беше невъзможно. Съобщиха ни, че на 22 април Академическият съвет ще заседава извънредно, че изборите за управленски органи на ВТУ ще се отложат от 20 май за 10 юни и че трябва да проведем събранието си на 8 или на 9 май”, информира Димитров.

По думите му тези нареждания от страна на ръководството на Централната избирателна комисия са незаконни и противоречат на правилника за студентската автономност. Димитров изтъкна, че Студентският съвет сам трябва да организира изборния процес, а не някой друг да определя реда и местата за гласуване.

„Изборите бяха опорочени. Това е жестоко, брутално нарушение на студентската автономия. Живеем в 21 век. Отдавна сме в демокрация, но се оказва, че някои хора живеят в минали времена и действат авторитарно”, допълни председателят на Студентския съвет Иван Маринов.

Междувременно стана ясно, че кандидатите за ректорския пост са трима-настоящият ректор проф.Христо Бонджолов, деканът на Педагогическия факултет проф. Венка Кутева и деканът на факултет „Математика и информатика” проф. Мирослав Гълъбов.

Проф. Гълъбов обясни, че мандатът на органите на управление на университета изтича на 25 май. След тази дата настоящият ректор на ВТУ може да го ръководи еднолично два месеца, но без Академичен съвет и Общо събрание.

„Искаме Великотърновският университет да запази своя авторитет като водещо научно и образователно средище. Затова сме обезпокоени, че тези неприятности силно се отразяват върху авторитета и престижа на нашето висше училище. Няма как това, което се упражнява върху студентите, да не тревожи техните родители и близки, потенциалните родители на потенциалните кандидат-студенти. Това става публично, а в момента си набираме хора за следващата учебна година. Затова сме притеснени”, коментира историкът проф. Петко Петков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ха-х, голямо откритие, че някой хора живеят в предни векове … Студентите ще бъдат мачкани докато се страхуват и си мълчат.

  2. Съжалявам за лапсуса „потенциалните родители“, но другото е точно. Проф. Петков

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.