Отлагат спорни промени в закона за акцизите

камери

Ефектът от новите текстове е неясен

Товарят бизнеса с ненужни разходи

Разглеждането на първо четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предложени от Агенция „Митници“, беше отложено от парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата. Обсъждането на текстовете в парламента беше отложено, след като депутатите се запознаха с аргументите, с които бизнесът определя промените като неприемливи. Предложенията в закона предвиждат поставянето на камери за видеонаблюдение в акцизните складове за горива и алкохол, както и въвеждането на системи за автоматично измерване на енергийните продукти в редица предприятия за растителни масла, козметика, бои, лакове и др.

Участие в заседанието на комисията, насрочено за 26 септември, са били заявили представители на редица работодателски и браншови организации, изпратили преди това становища до правителството и до парламента срещу законопроекта. Сред отрицателните становища са тези на КРИБ, БСК, Съюза за стопанска инициатива, Българската петролна газова асоциация, Националната лозаро-винарска камара, Асоциациите на производителите на спиртни напитки, на митническите агенти, на българските спедитори, на производителите на растителни масла и др.

С предложените промени много български предприятия ще трябва да инвестират десетки милиони левове в камери и системи за автоматично отчитане на енергийните продукти. А ефектът от тези мерки по отношение на качеството на контрола е спорен, посочват представителите на бизнеса. Въвеждането на системи за автоматично отчитане на енергийните продукти в редица предприятия за растителни масла, козметика, бои и лакове е технически невъзможно или по-скъпо от годишното потребление на такива продукти.

Коментари

Задължително поле