Отложиха дело за зверска катастрофа заради смъртта на единствен оцелял

Преди 2 г. пиян, дрогиран и без книжка шофьор уби трима край Лясковец

Процесът срещу виновник за зверска катастрофа преди 2 години край Лясковец за пореден път е отложено. Делото срещу Бисер Арсов от горнооряховското село Върбица се гледа от Окръжния съд във Велико Търново. Този път причина за отлагането бе смъртта на единствения оцелял в кървавата пътна злополука.

На 26 ноември 2016 г. пияният с 1,28 промила, дрогиран и без книжка Арсов уби трима и почерни три семейства от Долна Оряховица. Единствен оцелял в инцидента бе Данчо К. , който бе със средна телесна повреда, но по Коледа и той починал.

Трагедията потресе цялата страна, защото след катастрофата, Арсов избяга в Холандия и бе обявен за издирване. 33-годишният виновник сега живее във Върбица. Делото срещу него върви в Окръжния съд в старата столица от една година, но се отлага по различни причини. Близките на жертвите чакат правосъдие. Техни адвокати подозират ,че Арсов отново ще избяга, защото е под домашен арест в селото.

Той е бил зад волана на „Форд Мондео“ във фаталната нощ. Заедно с него са пътували 19-годишен негов съселянин и 13-годишно момче. Тримата се прибирали от веселба в с.Петко Каравелово и отивали на дискотека в Горна Оряховица. На участък край Лясковец обаче в мъгла "Форд"-ът помел трима мъже и ранил други трима. После два дни участниците в трагедията разиграваха полицията с фалшиви версии и първоначално се смяташе, че 19-годишният е шофирал.

Свидетели обаче потвърдили, че зад волана е седял Бисер, който бил пиян и вероятно дрогиран и без книжка. Освен това Арсов е осъждан вече за управление на автомобил след употреба на алкохол. Понеже мъжът бил почерпен, решили да минат по този път за Горна Оряховица, за да избегнат полиция, но се натъкнали на хора от друга кола, търсещи помощ след катастрофа. Вината за кървавата драма решил да поеме 19-годишният Ю. А., който бе задържан за 24 часа.

В злощастната нощ са били прегазени 37-годишният Марио Начев , 50-годишният Николай Паралесов от Долна Оряховица и 41-годишният Тони Паунов от Горна Оряховица, а 55-годишният Данчо К. оцеля по чудо.

Лек автомобил „Опел Корса” се бе обърнал в крайпътната канавка, а шофьорът му извикал приятели на помощ. На мястото пристигнал лек автомобил „Лада Нива” с трима души. Докато мъжете се опитвали да изтеглят опела, били ударени от лекия автомобил „Форд Мондео”, който „летял“ с бясна скорост.

При катастрофата Бисер също е ранен и откаран в болница. Заради това не е арестуван и прокуратурата му налага мярка за неотклонение от 2000 лв. парична гаранция. След като излиза от болницата, Арсов обаче заминава на гурбет в Холандия. Бил е обявен за общодържавно издирване. Минават месеци и чак през май 2017 г. той е заведен в полицията в Горна Оряховица от адвокат Марин Марковски, който е негов защитник.

Бисер Арсов е отказал съкратено съдебно следствие, не се признава за виновен и процесът върви по общия ред с разпити на свидетели. Покрусените близки на убитите се чудят дали и той няма да се отърве с условна присъда за тройно убийство на пътя, какъвто прецедент вече има в Окръжния съд във Велико Търново. Приятели на жертвите настояха Арсов да бъде арестуван, но това бе отказано. Такива искания имаха и адвокатите на близките на загиналите, но също получиха отказ от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право