Отмениха бедственото положение в Котел

Кадър от "Котел-нюз".

Бедственото положение в община Котел е отменено. Това съобщи кметът на общината Коста Каранашев по БНР. Той посочи, че всички засегнати от пороя улици са разчистени и вече има достъп до домовете на хората след падналия пороен дъжд в ниската част на града вчера следобед. 80 литра на квадратен метър е дъждът, който наводни около 20 къщи, нанесе щетите по автомобили и къщи, и изнесе асфалта от улиците.

Противопожарната служба се е включила в отводняването на 58 жилищни сгради, котелно помещение на Районен съд Котел, Пантеона на Георги Раковски, Исторически музей, цех за пластмаси, бензиностанция и ресторант.

От община Котел бяха осигурени два багера, с които са разчистени струпаните до мостовете и по улиците наноси, отпадъци и клони.

Най-тежко засегнати от пороя са четири улици в ниската част на града. Каранашев заяви, че ще иска помощ от държавата за възстановяването на засегнатите улици.

„Ще искаме помощ, защото наистина имаме по улица „Иглика“, по „Луда Камчия“, по „Кръстьо Раковски“, това са улици, „Гърневец“, които вече не съществуват. Целият асфалт е изровен, целият асфалт го няма. Така че там трябва да реагираме по най-бързия начин“.

Очаква се днес на сесията на Общинския съвет кметът да внесе предложение за отпускане на парични обезщетения на пострадалите семейства. Ще бъде разкрита и дарителска сметка за подпомагане на бедстващите.

Коментари

Задължително поле