Отмениха присъдата срещу руския опозиционер Алексей Навални

Върховният съд на Руската федерация отмени днес присъдата срещу опозиционния блогер Алексей Навални, обвинен в присвояване на средства на компанията "Кировлес", и върна делото за преразглеждане, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес, цитирани от БНТ.

Алексей Навални - виден противник на президента Владимир Путин, бе осъден на 5 години затвор за присвояване през 2013 г. на процес, който той нарече политически мотивиран. Върховният съд започна проверка по делото след решението на Европейския съд за правата на човека, който констатира, че правото на обвиняемия на справедливо съдебно разследване е нарушено. Съдът в Страсбург осъди руското правителство да изплати на Навални разходите по делото плюс обезщетение.Така сега делото се връща в Ленинския районен съд на град Киров, където се състоя процесът през 2013 г. Самият Навални заяви днес, че руският Върховен съд не е изпълнил решението на Европейския съд, връщайки делото "Кировлес" за преразглеждане, и че той е трябвало да бъде оправдан.

"Днешното решение има една цел - да ме принуди отново да ходя в Киров за слушанията по делото и по този начин да бъде възпрепятствана моята политическа дейност", посочи той. Навални добави, че смята да обжалва решението на Върховния съд в комитета на съвета на министрите при Съвета на Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят