Отново протести и безредици в Сантяго

Кадър от Twitter, архив

Хиляди чилийци отново излязоха по улиците на Сантяго и други чилийски градове вчера, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Националните демонстрации бяха придружени с насилие, а протестите бяха срещу президента Себастиан Пинера и призоваха за икономически и политически промени.

Само в Сантяго около 10 000 души се събраха на главния площад, като някои протестиращи се опитаха да си проправят път към силно охранявания президентски дворец и се включиха в сблъсъци с полицията, предизвиквайки безредици.

В 11-ия ден на протестите, полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ а демонстрантите хвърляха камъни.

В понеделник жестоки сблъсъци между демонстрантите и силите за сигурност избухнаха само часове, след като Пинера обяви преструктуриране на кабинета.

Магазините бяха разграбени, докато една сграда беше обгърната от пламъци – това напомни за насилието, избухнало в първите дни на протестите, които започнаха на 18 октомври.

“Не става въпрос за хора, които искат социална справедливост, които искат нещата да са по-добри, това са хора, които искат унищожение, хаос.”, заяви Карла Рубилар, новият говорител на правителството.

Тя подчерта контраста между неотдавнашния хаос и мирния протест, проведен в петък, в който участваха 1,2 милиона души, според официални данни.

Във вторник се проведоха и други демонстрации в градовете Валпараисо и Консепсион, според социалните медии.

Последните митинги дойдоха, след като новият финансов министър на Чили Игнасио Брионес заяви, че страната е изправена пред “много лош” край на икономическата година заради протестите, в които загинаха най-малко 20 души.

Коментари

Задължително поле