Отпускат близо 53 милиона лева за великденски добавки на пенсионерите

Добавката за Великден е 40 лева към основната пенсия.

На днешното си заседание правителството прие постановление за одобряване на допълнителен трансфер в размер на 52 894 700 лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г. за изплащане на еднократно допълнителни суми към пенсиите за месец април, за великденски добавки. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след редовното правителствено заседание.

„Критерият, който се прие за определяне на пенсионерите, които ще имат право да получат тези добавки е традиционният- линията на бедност. Всички пенсионери, на които за месец април сборът от пенсиите им, заедно с добавките, е до 348 лв. ще получат добавка от 40 лв.“, обясни той. Петков каза още, че по разчети на НОИ това са 1 322 300 пенсионери, които заедно с пенсиите за месец април ще получат и тази добавка.

Социалният министър уточни, че днешното решение дава възможност на НОИ да подготви технологично и да изплати тези добавки, преди започването на Великденските празници. Той припомни, че в последните месеци МС е подсигурил допълнителна подкрепа на пенсионерите в размер на 100 млн. лв. под формата на Коледни и Великденски добавки. „С това свое решение Министерски съвет осигури допълнителна подкрепа на пенсионерите, които получават по-ниски пенсии. Границата е 348 лв. тази година“, уточни Бисер Петков.

Правим разчети с НОИ и съвсем скоро ще сме готови със законодателната инициатива на формулата за изчисление на пенсиите, каза още Петков във връзка с новата формула за изчисление на пенсиите.

„Има постигнато съгласие за даване на възможност, при която пенсионерите да изберат дали периодът от 1997 до 1999 година, респективно и доходите от този период, да бъде включен в изчисляването на индивидуалния им коефициент“, посочи той. „Правим още малко разчети с НОИ и в най-кратко време ще бъдем готови със законодателна инициатива, която ще обсъдим с парламентарните групи в Народното събрание с цел нейната подкрепа и бързото и приемане“, обяви Бисер Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика