1,35 млрд. лева за "Хемус" от Боаза до Велико Търново

МС, Бойко Борисов

Приоритет на правителството винаги е било отношението към Северна България, заяви Борисов

За отпуснати допълнителни разходи за Министерството на отбраната съобщи в началото на днешното правителствено заседание вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той уточни, че на предишното и на днешното заседания са отпуснати общо 247 млн. лева.

На днешното заседание кабинетът отпуска допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 година в размер на 33,4 млн. лева за нуждите на централната администрация на Министерството на отбраната и Военномедицинска академия. Парите са основно за ремонт на сградния фонд.

От миналия Министерски съвет са гласувани 45,7 млн. лева за интегрирана логистична поддръжка на самолетите МиГ-29, възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25, за санаториума "Вита" в Поморие и за служба "Военна информация" - 4 млн. лева.

"Общо от миналото заседание са 134 млн. лева, а сега по трите проекта за постановление са още над 113 млн. лева", заяви Красимир Каракачанов.

"Правете конкурси, оправяйте казармите, сградите, не са правени от десетилетия сигурно. Това, което сме обещали на генарал Боцев (началника на отбраната - б. р.), сме отпуснали в голяма степен. Продължаваме с останалите проекти. Важното е като си отидете по служите, да им кажете, че парите за ремонт на вертолетите са заделени, казармите да добият нормален вид. Искаме да направим така, че да имат летателна годност самолетите, вертолетите", заяви Борисов.

1 349 856 000 лв. ще бъдат отпуснати за изграждане на магистрала „Хемус“. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която представи по време на седмичното правителствено заседание проектът на постановление за допълнителни разходи по бюджета на МРРБ за 2018г. за изграждане на автомагистрала „Хемус“.

„С проекта е предвидено да се отпуснат допълнителни средства в размер на 1 349 856 000 по бюджета на министерството на МРРБ за 2018 година, респективно на Агенция „Пътна инфраструктура“. Те се осигуряват за сметка на предвидените средства от централния бюджет чрез преструктуриране на разходи и трансфери и ще се използват за изграждане на 134,2 км от автомагистрала „Хемус“ между Боаза и път I-5 Русе-Велико Търново“, обясни министър Аврамова.

По думите й средствата ще бъдат използвани за изграждане на участък, който е от изключително важен държавен и обществен интерес за развитието на пътната инфраструктура в Северна България. „С построяването на отсечката на автомагистрала „Хемус“ ще се повиши както безопасността на движението, така и ще се постигне максимална скорост“, допълни тя.

Министър Аврамова припомни, че общата дължина на АМ „Хемус“ от София до Варна е 420 км, от които са изградени 170. По думите й в момента се строят 26 км от автомагистралата - отсечката Ябланица-Боаза – 9,3 км и Буховци – Белокопитово – 16,32 км. „Цялостното изграждане на автомагистрала „Хемус“ е основен приоритет в работата на правителството. Благодаря от името на МРРБ на премиера и на Министерството на финансите в лицето на финансовия министър. За нас е изключително важно осигуряването на тези средства за изграждането на магистралата за Северна България“, каза още министър Аврамова.

Приоритет на правителството винаги е било отношението към Северна България. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание във връзка с отпуснатите средства за изграждане на магистрала „Хемус“. На заседанието присъстваха и кметовете на Варна, Търговище, Велико Търново, Севлиево, Ловеч и Плевен. „Знаете, че преди години „Хемус“ не знам поради какви причини, но по времето на друго управление, беше извадена от възможността да бъде финансирана от европейски програми. А ние искаме да направим процесът необратим“, посочи премиерът. „Затова с нашето решение заделяме парите, за да можете като си отидете, да кажете на хората това, което сме поели като ангажимент - не само на юг –„ Струма“, „Марица“, „Тракия“, а и „Хемус“ да е необратим проект и после да няма някой, който да каже, че няма пари“, обърна се Борисов към присъстващите кметове. „Така че си изпълняваме днес ангажимента. Парите сме ги събрали повече от битката с корупцията и контрабандата. Това е ясно и затова изцяло са бюджетни пари“, допълни премиерът.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари от името на 122 общини и 13 области, че магистрала „Хемус“ чертае бъдещето на Северна България. „Всички знаем как се развива Южна България. Благодарение на правителството на премиера Бойко Борисов за магистралата вече няма да уточняваме трасета и срокове, а реално ще има изпълнение. Благодаря ви, че действително не само обещавате, но и изпълнявате“, каза още Панов.

Коментари

Задължително поле