Отсрочват заеми на граждани до 6 месеца

Искането за гратисен период може да се отнася за пропуснати вноски по заем след 1 февруари, както и за следващи плащания по кредита.

Плащаме само лихви по кредитните карти

Всяка фирма договаря условия

Отсрочване на заемите за граждани до 6 месеца, но не по-късно от края на 2020 г., предвиждат приетите от Асоциацията на банките в България правила. Мярката важи както за ипотечни, така и за потребителски кредити. Отсрочването до 6 месеца ще се прилага и за кредитни карти, като в гратисния период някои банки изискват плащането само на лихвите и таксите.

За бизнеса банките договарят индивидуални условия за отсрочване с всеки клиент.

За да отсрочат заемите си гражданите трябва да подадат заявление до банката си, в което да посочат дали са останали без работа, дали са пуснати в неплатен отпуск или пък доходът им е паднал поне с 30%, дали имат здравословни причини, за да искат отсрочка - например са в болничен заради COVID-19.

Клиентите трябва да договорят нов погасителен план като имат два варианта - да отсрочат лихвите и главницата, или само главницата и да продължат плащането на лихви. При това срокът на заема може да бъде удължен до 6 месеца. Всяка банка ще предложи специфични условия за клиентите си.

За да се възползват от отсрочването, до 1 март клиентите на банките трябва да са плащали редовно вноските си, или да са имали забавяне до 30 дни. Клиентите трябва да поискат отсрочване до 22 юни, а банката трябва да им даде отговор до 30 юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини