Отстъпката от 5% от данъка върху доходите важи до 31 март

Ако подадете данъчната си декларация онлайн до края на март, ползвате 5 на сто отстъпка от данъка за довнасяне.

По-ниски налози още две седмици

Трябва внимателно да прегледаме предварително попълнените данъчни декларации

Крайният срок е 2 май

Остават две седмици, в които гражданите могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация за получените доходи през 2022 г. За да се възползват от отстъпката, хората трябва да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката до тази дата и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, напомнят от НАП. За да ползвате отстъпката най-добре проверете чрез сайта на НАП дали нямате някакви стари задължения към държавната хазна.
Най-бързо и лесно декларирането и плащането на задълженията към хазната става през  Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК), издаван безплатно от НАП, или квалифициран електронен подпис (КЕП). 

Гражданите могат да се възползват онлайн от предварително попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2022 година доходи от трудови правоотношения, граждански договори, доходи от наем - при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, след което да я изпратят, обясняват от НАП. Гражданите трябва да добавят доходи, които не са попълнени автоматично, например от наеми, ако имотът е отдаден на гражданин, както и други доходи, които не са получени от юридически лица.

Срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне тази година е 2 май, защото 30 април е почивен ден. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на НАП или в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП nra.bg или на телефони: 0700 18 700, 02/9859 6801 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика