Отхвърлиха кандидатурата на румънката Рована Плумб за еврокомисар

Снимка: Уикипедия

Комисията по правни въпроси към Европейския парламент отхвърли кандидатурата на Румъния за комисар. Причините - номинираната Рована Плумб била в конфликт на интереси и имало противоречие в декларацията й. Това съобщиха румънски медии.

Рована Плумб е била взела заем от 800 000 румънски леи (или 170 000 евро), които е превела на  Социалдемократическата партия, за да финансира кампанията за европейските избори. Комисията е преценила, че в това има конфликт на интереси и Плумб не може да заеме поста европейски комисар на транспорта и е поискала от новия председател на ЕК да намери решение, защото това се случва за първи път, съобщава G4media.ro.

Решението на Комисията е взето след второ изслушване днес, на което трябваше да се изяснят несъответствията в имуществените декларации на Плумб, предоставени в Румъния и Брюксел. По време на изслушването са присъствали 23 членове на Комисията, 15 са гласували против нейното назначаване за еврокомисар, 6 са гласували "за" и 2 са се въздаржали.

Така, още преди да започнат излушванията на кандидатите в ресорните комисии на ЕП, новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен ще трябва да пренареди състава на бъдещата комисия.

Освен румънската, под въпрос са и кандидатурите на още осем страни, сред които Унгария и Полша. Техните декларации за конфликт на интереси също оставят отворени въпроси.

Излушването на номинираните започва в понеделник. Българката Мария Габриел ще говори още в първата вечер от серията препитвания.

Коментари

Задължително поле