Отчетоха спад на промишленото производство през януари

През януари има спад на промишленото производство както спрямо предходния месец, така и спрямо същия месец на миналата година.

При лекарствата има 13% спад

Промишленото производство през януари намалява с 3% в сравнение с декември, обявиха от Националния статистически институт. Спрямо същия месец на миналата година спадът в промишленото производство е с 4,3 на сто.

През януари 2023 г. намаление спрямо предходния месец е отчетено в добивната промишленост - с 10,9%, при производството и доставката на електрическа и топлоенергия и газ - с 5%, и в преработващата промишленост - с 1,9%. По-значителен спад в преработващата промишленост има при производството на химични продукти - с 23,3%, на части за автомобили - с 14,1%, на лекарства - с 13%, и на мебели - с 11,9%. Ръст е регистриран при производството на метални изделия - с 31%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 25,9%, производството на тютюневи изделия - с 19%, и на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 10,4%.

На годишна база спад на промишленото производство е отчетен в производството и доставката на електрическа и топлоенергия и газ - с 28,9%, и в добивната промишленост - с 18,5%, а увеличение има в преработващата промишленост - с 4%. Съществен спад в преработващата промишленост на годишна база има при производството на химични продукти - с 30,2%, на мебели - с 28,1%, обработката на кожи, производството на обувки и други кожени изделия - с 22,7%, на текстил - с 21,2%, и на дървен материал - с 21,1%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика