От ваксината на Moderna се изприщваме

Изследване на US-учени, цитирано от “Ню Йорк Таймс”

Реакциите може да възникнат между 4-ия и 11-ия ден от първата доза

Американски доктори твърдят, че използването на ваксината на компанията Moderna за имунизиране срещу COVID-19 предизвиква неочаквани странични ефекти, като кожни обриви и възпаления, които се проявяват много по-късно след получаването на серума. Тези заключения са посочени в писмо от група лекари в Щатската болница на Масачузетс в писмо, изпратено до авторитетното американско медицинско издание The New England Journal of Medicine, цитирано от “Ню Йорк Таймс”. Забелязаните реакции, макар и неприятни, са на практика безобидни, но възпалената кожа може да бъде грешно възприета като инфекция, настояват докторите. Те подчертават, че писмото им е провокирано от желанието им да помогнат на свои колеги да предотвратят ненужната употреба на антибиотици и да успокоят тревогите на пациентите че могат спокойно да приемат втората доза от ваксината.

Писмото описва 12 отделни случая на хора, които са имали “сериозни закъснели локални реакции”, които са започнали между 4 и 11-ия ден, след като са получили първата доза от ваксината, като разликата между отделните случаи на възникване на проблема е средно осем дни. Докладът на лекарите не е контролирано медицинско изследване, а по-скоро серия от последователни случаи, които са възникнали под тяхно наблюдение в резултат на сигнали на пациенти, разтревожени дали могат да получат и втората доза от ваксината, посочва “Ню Йорк Таймс”.

Според писмото, подписано от Кимбърли Блументъл от Щатската болница на Масачузетс и още 10 нейни колеги, всичките 12 пациенти имали симптоми, като изтръпнала ръка след получаването на ваксината, преди усещането да изчезне. Последвано от закъсняла реакция - при петима души избили релефни петна обриви с над 10 см. диаметър в близост до мястото на инжектиране на серума. На двама са се появили обриви на отдалечени места, докато повечето пациенти съобщавали за постоянна умора и болка в мускулите.

Американското издание припомня, че компанията Moderna съобщи за нежелани кожни реакции, получили се при клиничните тестове на ваксината при 0,8% от получилите първата доза, и при 0,2% от получилите втора доза.

Писмото на лекарите от Щатската болница на Масачузетс не посочва спрямо какъв брой от ваксинираните пациенти са забелязани страничните реакции. “Ню Йорк Таймс” посочва че в лечебното заведение се поставя и ваксината на Pfizer/BoinTech, при която не са забелязани подобни реакции.

Здравният министър Костадин Ангелов:

Тестваме 600 проби в Германия за британския щам

Веселина Ангелова

ТРУД, Велико Търново

Изпратихме 600 проби в Германия за тестване, за да установим как циркулира у нас британският подвид на COVID-19. Над 90% от пробите на заболелите в Кюстендил и Бургас сочат, че са от тази разновидност на вируса. Това съобщи здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов във Велико Търново, където е водач на листата на ГЕРБ.

Той заяви, че дори и при увеличаване на заболеваемостта няма да е логично да има затваряне в цялата държава, а ще се прилага локален подход.

“Кризата се управлява с разум, интелект и дисциплина. Не­­случайно в Европа се заговори за българския модел на управлението на пандемията. Изходът от нея е ваксината, която е преградата между хората и вируса”, подчерта проф. д-р Ангелов.

Той допълни, че липса на ваксини има в целия свят. Според разчетите за доставката на 18 милиона дози, които са за 9 милиона души у нас, държавата е заделила 305 млн. лева. До момента са платени 15 млн. лева.
“Само през последното денонощие са ваксинирани 20 000 души”, допълни Ангелов.

В същото време в Електронната система за ваксинационните центрове у нас до тази сутрин се бяха регистрирали 25 000 желаещи ваксина, 14 000 от тях в София.

Парламентът прие:

Консултираме се с ЕК за руската ваксина

Мнозинството на ГЕРБ в парламента отхвърли предложението на БСП правителството да преговаря за доставката на руската ваксина “Спутник V”. След здравна комисия в четвъртък, от управляващото мнозинство редактираха предложението на БСП и в крайна сметка приеха в зала парламентът да възложи на Министерския съвет консултации с ЕК с цел проучване на възможността за покупка и на други ваксини срещу COVID-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън ЕС и Европейското икономическо пространство.

Депутатите отхвърлиха с 65 гласа “за”, 9 “против” и 79 “въздържал се” предложението на БСП и народните представители от левицата напуснаха пленарната зала.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че правителството на Бойко Борисов се е провалило във ваксинационния план. Според ГЕРБ обаче БСП прави предизборна кампания от въпроса с ваксините.

В червените зони от понеделник

Спират плановия прием и операциите

Спешните случаи ще се поемат

От понеделник спират плановия прием и операциите във всички болници в София, както и във всички градове в червената зона.

Ограничението не важи за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Забраняват се свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията София-град, пише в заповедта на шефа на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

В Университетската болница във Варна и другата голяма болница във Варна - “Св. Анна” са в готовност да заделят 20% от капацитета си за лечение на пациенти с COVID-19.

В МБАЛ-Благоевград също могат да разкрият още COVID отделения, ако се налага. Вече са пълни три. Този сценарии е проиграван в болницата. Плановите и болните от други заболявания се поемат от частната болница или пък пациентите правят сами избор за лечение в София.

Заради COVID-19 спря плановият прием в МБАЛ Шумен от утре за една седмица. Областният кризисен щаб е взел решението, като изключение правят дейностите, свързани с диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейности по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.
Дни наред МБАЛ Шумен изпраща свои пациенти с коронавирус за лечение в съседно Търговище.

В Бургас, след заповед на шефа на РЗИ, плановите операции се прекратени още от 2 март. Според лекарите, това ще засегне очните болници, където се правят записвания за отстраняване на перде и други подобни манипулации, които не са спешни.

В държавната болница УМБАЛ- Бургас, заявиха, че тази заповед няма да повлияе на пациентите, тъй като при тях приемът на 90% е спешен.

В Пловдив не се очаква спиране на плановите операции, защото нивата на заболеваемост са под критичните. От понеделник обаче болниците ще трябва да отделят повече легла.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения