От днес влизат в сила по-строги противоепидемични мерки

Снимка: Pixabay

От днес влизат в сила по-строги протиоепидемични мерки в цялата страна. До тях се стигна след рязкото покачване на случаите на коронавирус през последните седмици. 

Новите мерки ще важат от днес, 29.10.2020 г. до 12.11.2020 г.

Ето и най-важните от тях: 

- Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на образование.

- Преустановява се присъствения учебен процес във висшите учебни заведения.

- Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

- Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

- Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на тези по т. 8) осигуряват физическа дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.

- Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика. Изключение се допуска по отношение на международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра и задължително носене на защитни маски за лице.

- Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

 

Коментари

Задължително поле