От март разширяват газохранилището в Чирен (обзор)

Увеличението на капацитета на Чирен ще стане чрез прокарването на 10 нови високопродуктивни сондажа, обясни премиерът Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че бизнесът има достъп до евтин газ

Министър-председателят: Ще можем да транспортираме газ във всички посоки

1,5 млрд. газ остават за България

“Газопреносната ни система е абсолютна модернизирана и реверсивна”. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на компресорна станция “Расово”. С него бе и изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

“Най-важното е, че даваме възможност на българския бизнес да може на най-евтина цена откъдето поискат да си доставят газ”, посочи Борисов.

Премиерът разгледа административните сгради, халетата и турбините в станцията и се снима със служители на обекта.

“Компресорната станция “Расово” по трасето на “Балкански поток” ще бъде оборудвана с 3 модерни компресорни агрегата. Те са от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. ". Това написа премиерът във фейсбук.

38 млн. куб метра на ден можем да пращаме по тръбата към Сърбия, обясни шефът на “Бурлгартрансгаз”. От 3 млрд. газ, които можем да вкараме от Гърция, 1,5 млрд. газ остават за България, а останалите ще можем да транспортираме за трети страни, каза Борисов.

както газопроводът, така и съоръженията към него, след въвеждането им в експлоатация ще бъдат част от газопреносната система на България.

Малко по-късно Борисов посети и газовото хранилище в Чирен, където се планира разширение. Премиерът заръча до февруари или март да приключат подготвителните работи за разширението, тъй като вече са приключили сеизмичните проучвания. По думите му не случайно сме влезли и в Инвестиционния фонд на “Три морета” с 40 млн. лева и именно този инструмент можем да ползваме за проекти като този в Чирен. Поясни, че инвестицията за него е 0,5 млрд. лева, а възвращаемостта от таксите ще е голяма.

Коментари

Задължително поле