От 1 май виждаме кой онлайн магазин е легален

Върху касовите бележки ще пише и секундите, в които е направена покупката

От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците.

Това гласят промени в Наредбата Н-18 за отчитане на продажбите, които вече са обнародвани в “Държавен вестник”.

Срокът за регистрация в НАП на онлайн търговците, работещи отпреди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, се удължава до 29 юни. В НАП вече са регистрирани над 9000 онлайн магазина. В регистъра трябва да влязат освен търговците, които предлагат в интернет дрехи или електроника, и всички сайтове на ресторанти и хотели, които дават възможност за поръчка на храна до дома или за резервация на стая.

С промените в наредбата се намалява информацията, която трябва да дават собствениците или наемателите на сайтове при регистрацията им в НАП. От 1 май в регистъра на НАП всеки ще може да провери кой извършва продажбите чрез даден електронен магазин. Независимо дали това е фирма или гражданин, от регистъра ще може да се провери неговото име, адрес, имейл и телефон за връзка. Ако стоките или услугите се продават чрез онлайн платформа, от регистъра на НАП ще може да се провери името, псевдонима или номера, под които се предлагат в платформата.

Една от съществените промени в наредбата е, че върху всяка касова бележка трябва да има час, минути и секунди на издаване. Досега наредбата изискваше върху бележките да има само час и минути. Но търговците, които вече са сменили касовите си апарати, така че да подават данни в НАП в реално време, няма да се налага да ги подменят наново. В наредбата специално е записано, че подменените касови апарати, които са одобрени от Българския институт по метрология преди влизането в сила на тези промени в наредбата, може да продължат да се използват, дори касовите им бележки да не показват секундите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари