От €900 за квадрат започва новото строителство в София

Брокери: Опасенията за балон на пазара на този етап са неоснователни

Жилища в центъра се продават за по-малко от месец

Офертите за готови апартаменти ново строителство в София започват от 900 евро за квадратен метър, а сделки под това ниво са дефицит. Цените на имотите в града отбелязват минимално покачване през 2017 година, което е в рамките на 2-4% и е само за определени райони на столицата, а опасенията за балон или срив на пазара на този етап са неоснователни. Това обявиха пред журналисти от агенция “Имотека”.

Според брокерите най-търсени продължават да са двустайните апартаменти, а най-предпочитани квартали от купувачите са южните, засилено търсене има и в целия район “Младост”. Имотите в центъра на София се продават за по-малко от месец и се купуват главно с цел инвестиция, но предлагането е изключително ограничено. Друга тенденция, която наблюдават експертите през годината, е, че цената вече не е водещ фактор в избора на жилище. Това, което се гледа, е районът, средата, начинът на живот и стандарта на квартала. Младите семейства предпочитат покупка на жилище в комплекс, където условията са по-добри и които предлагат повече комфорт, докато по-възрастните в повечето случаи търсят имот с цел инвестиция.

Според Люба Атанасова, изпълнителен директор на компанията, е нормално повече хора да искат да инвестират парите си в имот, предвид ниските лихви по депозитите. За някаква истерия покрай кредитите обаче не може да се говори. Много рядко се търси 100% финансиране, най-често то е между 30 и 40%.

“Прогнозите, че 2017 г. ще бъде годината на жилищата с 2 спални не се сбъднаха”, казва Атанасова. Тя коментира, че напоследък клиентите имат изискване за повече от 1 баня, особено в по-големите жилища.

Очакванията за 2018 г. са да продължи тенденцията за спокоен и умерен пазар, освен ако не станем свидетели на големи международни събития, които могат да преобърнат нещата. В противен случай прогнозите са за лек ръст и балансиран имотен сектор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти