Уран над нормата е установен в питейната вода на старозагорското дело Казанка

Енвер Ходжай: Македония поиска помощ от Косово за прилагане на закона за езиците

Видеоповторения и четвърта смяна на Мондиала

Учени посочиха кои спомени заличаваме по време на сън

Плодове, чай и мед лекуват най-добре сред съмишленици Поддържа здравословни килограми и продължава с програмата

Мария Захарова свърза случая “Скрипал” и сирийския въпрос Западът се опитва да направи хората на глупаци, заяви говорителката на руското МВнР

Тереза Мей: Ще обмислим следващите стъпки по случая Скрипал заедно със съюзниците си

Арета Франклин отмени концерти по съвет на лекарите си

Силният вятър събори дърво в парка „Заимов”

Двама загинали след катастрофа с мигранти в северна Гърция

Мат Деймън няма да се мести в Австралия

Ивица Дачич: Сърбия не може да търгува с Косово и Метохия заради ЕС

АПИ: Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на пътищата

Силен вятър удари София

Мощен циклон в Австралия Отменени са редица международни полети

Офанзива срещу сексизма В цял свят се борят с половата дискриминация

Протестиращи с розови шапчици проведоха шествия с участието на милиони, известни личности нарекоха „свине“ хората, упражнили тормоз над тях, а страни от Индия до Чили приеха закони в подкрепа на жените, което направи 2017 г. много важна за правата на жените, въпреки наличието и на неуспехи.

Като се започне с встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп, който побърза да предприеме мерки за ограничаване на абортите по целия свят, 2017 г. може да послужи на мнозина като припомняне, че по въпроса за правата на жените има да бъде изминат още дълъг път.

В САЩ и на други места обаче започна нова ера на съпротива, а страни в Близкия изток, Африка и Латинска Америка предприеха стъпки за прекратяване на половата дискриминация.

„Това бе година на борба срещу дискриминационните законодателства“, каза пред Ройтерс изпълнителният директор на агенцията ООН „Жени“ Фумзиле Мламбо-Нгкука.

В Ливан, Тунис и Йордания бяха отменени закони, позволяващи на изнасилващи да избегнат наказание, ако се оженят за жертвата си – нещо, което, надяват се активисти, ще направят и други арабски държави.

При поредица успехи срещу детските бракове Малави, Хондурас, Тринидад и Тобаго, Салвадор и Гватемала промениха националните си законодателства така, че да забранят тази практика.

В Индия, където детските бракове са незаконни, но са често явление, парламентът реши, че полови актове със съпруги на възраст между 15 и 18 години са наказуеми като изнасилване.

Водачи на кампании за защита правата на жените заявиха, че 2017 г. е забележителна заради съпротивата срещу сексизма. „Промени се самият прочит на нещата – премина се от обвиняване, недоверие и стигматизиране по отношение на жертвите, към търсене на сметка от извършителите на тормоз“, каза Мламбо-Нгкука. „Смятам, че това е само началото на ново пробуждане за жените“, смята Боб Бланд, съпредседател на движението „Марш на жените“ във Вашингтон.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. Ха ха ха!
  А къде е бегето в тази “статия”?
  Как така в заглавието се пише, че “в цял свят се борят с половата дискриминация”, а в бегето лежерно си рахатлуваме!?
  Как така в Индия и прочие земи от третия свят полов акт с деца под 18 г. е изнасилване, а в бегето 12 гтодишна роди второ дете?
  Та ние бяхме, сме и ще бъдем плътно до кремъл, който през 2017 г. разреши побоя над всяка съпруга, независимо дали е на 12 или 112 години.
  Как така по време на Царство Княжество) България в Конституцията ни е имало член :
  “Всякой роб, стъпил на територията на Княжеството е свободен”, а днес на територията на “републиката” ни пристигат стотици “шейхове” с робините си и си заминават необезпокоявано със същите робини? Че и роби от мъжки пол тоже?
  И просто защото в нито един член от Конституцията ни, нито в дори един закон не е записано това свещено право на свобода – всеки чужденец може да идва и да си отива с робите си кога му скимне?
  Ееее, Труд – не целия свят се бори!
  Изключения винаги е имало и днес изключението е председател на Европейския съюз!
  Още от Тати, та до днешен Ради – робството в бегето е официално разрешено. Особено сексуалното.
  Просто влезте в коя да е “шекер махала” и ще видите как 16 г. “майки” с по 3-4 деца щастливо се наслаждават на това как “в цял свят се борят с половата дискриминация”.
  Ма вий си дращете статийки! Кой ли ви чете?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.