Разкриха група, изпрала 900 000 евро Тарторът е в затвора, задържани са още пет участници

Финансират фирми за участие в „Стройко“ Компаниите могат да получат до 85 на сто от парите, нужни за участие

КПКОНПИ разследва три лица, заемащи висши публични длъжности, за конфликт на интереси

Десислава Радева: Държавната измяна дебне отвсякъде

Привикаха по спешност Горанов в парламента

Васил Божков: Не ме издирват, на разположение съм на властите по всяко време

Грипната ваканция опразни 1850 училища в страната От днес почиват и учениците във Видин, Велико Търново, Враца, Пловдив, Силистра, Сливен

Президентът Радев: Атаките срещу мен придобиват уродливи измерения

Мис България 2019 се отдаде на почивка в Австрия (СНИМКИ)

Осем служители на Държавната комисия по хазарта са отведени за разпит

Парламентът одобри промените в Закона за хазарта на първо четене

Проф. Мира Кожухарова: Мерките серщу коронавируса са адекватни

Ники Илиев се връща на сцената с „Осъдени души“ Партнира си с Елена Петрова - Фани

Вицепрезидентът Йотова: В България все още липсва обществената дискусия за ролята ни в Европейския съюз

ВТУ обяви Национално ученическо състезание за философско есе

Стартира кампанията по обявяване на доходите 5% отстъпка от данъка върху доходите до 31 март

Отстъпка от 5% от дължимия данък върху доходите за довнасяне може да се ползва до 31 март, припомниха от Националната агенция за приходи. Днес, 10 януари стартира кампанията за подаване на годишните данъчни декларации за доходите и печалбите от 2019 г. За да ползват отстъпката от 5% гражданите трябва да подадат декларацията си онлайн и да внесат дължимия данък до 31 март, а освен това към момента на подаване на декларацията не трябва да имат просрочени задължения към хазната. Затова е добре предварително на сайта на НАП да проверят имат ли някакви стари задължения. Това става с Персонален идентификационен код (ПИК), който се взима безплатно от произволен офис на НАП.

Гражданите вече може да подадат декларациите си на хартия или онлайн с персонален идентификационен код. Но ако изчакат до началото на месец март и подадат декларацията си онлайн ще могат да се възползват от нова електронна услуга на НАП – във формуляра предварително ще бъдат попълнени получените доходи от заплати, хонорари и граждански договори. Хората само ще трябва да проверят дали данните са верни и да изпратят онлайн формуляра.

Към годишната данъчна декларация вече няма нужда да се прилагат служебни бележки за получени доходи от работодателите. Гражданите сами ще трябва да попълнят само доходите, за които в НАП нямат информация – например от наем за отдаване на имот на физическо лице, от търговия с валута или с ценни книжа, които не са регистрирани на фондовата борса.

Новото за фирмите тази година, е че до 28 февруари (нищо че годината е високосна) трябва да подадат в НАП справки за изплатените доходи. В една справка се посочват изплатените доходи на физически лица по трудови договори. В нея основният работодател към 31 декември 2019 г. трябва да попълни какви доходи са изплатили през годината и предишни работодатели по трудово правоотношение на съответния служител. В другата справка се посочват изплатените доходи по извънтрудови правоотношения като от хонорари и граждански договори.

В данъчните декларации хората сами ще трябва да попълнят и различните облекчения, които искат да ползват, като например за намалена работоспособност, за деца, за ипотечни заеми за млади семейства и т.н. От тази година към декларациите няма нужда да се прилагат и копия на решения на ТЕЛК.

Плащането на данъка върху доходите може да стане по банков път, но и на ПОС-терминали в банковите клонове в офисите на НАП, като за тази услуга няма такса. Данъкът може да бъде платен и онлайн през сайта на НАП като за това също не се събира такса.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.