Стартира кампанията по обявяване на доходите

5% отстъпка от данъка върху доходите до 31 март

Отстъпка от 5% от дължимия данък върху доходите за довнасяне може да се ползва до 31 март, припомниха от Националната агенция за приходи. Днес, 10 януари стартира кампанията за подаване на годишните данъчни декларации за доходите и печалбите от 2019 г. За да ползват отстъпката от 5% гражданите трябва да подадат декларацията си онлайн и да внесат дължимия данък до 31 март, а освен това към момента на подаване на декларацията не трябва да имат просрочени задължения към хазната. Затова е добре предварително на сайта на НАП да проверят имат ли някакви стари задължения. Това става с Персонален идентификационен код (ПИК), който се взима безплатно от произволен офис на НАП.

Гражданите вече може да подадат декларациите си на хартия или онлайн с персонален идентификационен код. Но ако изчакат до началото на месец март и подадат декларацията си онлайн ще могат да се възползват от нова електронна услуга на НАП - във формуляра предварително ще бъдат попълнени получените доходи от заплати, хонорари и граждански договори. Хората само ще трябва да проверят дали данните са верни и да изпратят онлайн формуляра.

Към годишната данъчна декларация вече няма нужда да се прилагат служебни бележки за получени доходи от работодателите. Гражданите сами ще трябва да попълнят само доходите, за които в НАП нямат информация - например от наем за отдаване на имот на физическо лице, от търговия с валута или с ценни книжа, които не са регистрирани на фондовата борса.

Новото за фирмите тази година, е че до 28 февруари (нищо че годината е високосна) трябва да подадат в НАП справки за изплатените доходи. В една справка се посочват изплатените доходи на физически лица по трудови договори. В нея основният работодател към 31 декември 2019 г. трябва да попълни какви доходи са изплатили през годината и предишни работодатели по трудово правоотношение на съответния служител. В другата справка се посочват изплатените доходи по извънтрудови правоотношения като от хонорари и граждански договори.

В данъчните декларации хората сами ще трябва да попълнят и различните облекчения, които искат да ползват, като например за намалена работоспособност, за деца, за ипотечни заеми за млади семейства и т.н. От тази година към декларациите няма нужда да се прилагат и копия на решения на ТЕЛК.

Плащането на данъка върху доходите може да стане по банков път, но и на ПОС-терминали в банковите клонове в офисите на НАП, като за тази услуга няма такса. Данъкът може да бъде платен и онлайн през сайта на НАП като за това също не се събира такса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари