Офталмолог: Пациентите с лещи са най-предпазени от коронавируса

Снимка: Pixabay

С развитието на пандемията, всички специалисти предупреждават да се пазят очите, защото, заедно с ръцете и устата, очите са един от пътищата за заразяване и разпространение на инфекцията.

“Коронавирусната инфекция се предава по въздушно-капков път. До момента няма 100-процентови доказателства, че този вирус може да проникне през конюнктивата, но все пак като една лигавица, се предполага, че и от там вирусът може да навлезе в организма. По тази причина така, както използваме защитна маска при прегледа на пациентите, задължително очните лекари в изключително близък контакт с пациента, трябва да използваме и предпазен шлем”, заяви пред БНР д-р Алек Топов - началник на отделението по Офталмология в болница “Токуда”.

По думите му пациентите, които носят лещи са най-предпазени от коронавируса, защото те са свикнали, преди да пипат очите си, да взимат изключителни хигиенни мерки. “Всеки от тези пациенти знае, че когато не е направил това нещо, често попада инфекция в окото”, казва той.

Според него няма и 100-процентова сигурност, че очилата предпазват от вируса, но е задължение на всеки да предпазва себе си и хората, около себе си.

Д-р Топов успокои пациентите, които страдат от офталмологични заболявания, че от първия ден на извънредното положение, всички спешни прегледи и операции продължават да се правят, защото не търпят отлагане. Към момента няма и недостиг на лекарства за тези пациенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве