Очакваме и „Росатом” за проекта АЕЦ “Белене” (обзор)

Министър-председателят Бойко Борисов и руският премиер Дмитрий Медведев обсъдиха възможността за АЕЦ “Белене”.

В Туркменистан премиерът Бойко Борисов обсъди Балкански поток с руския премиер

Медведев каза “да” по три важни теми за България

Черно море трябва да остане зона за туризъм

Три важни за България проекта обсъди премиерът Бойко Борисов с руския си колега Дмитрий Медведев - Балкански поток, АЕЦ “Белене” и соупови сделки, свързани с бъдещи доставки на Каспийски газ за България. Срещата на двамата премиери бе в Туркменистан, след приключване на Първия каспийски икономически форум.

По време на разговора си на четири очи с Медведев Борисов подчертал, че България води политика, насочена към гарантирането на енергийната сигурност както за страната ни, така и за ЕС. Той припомнил че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в Европа и че България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Акцент в разговора била и сериозната работа на българското правителство по реализирането на проекта за газоразпределителния център “Балкан”. Премиерът ни заявил интерес към доставките на каспийски газ за хъба, който може да се осъществи чрез суапови сделки. За конкретни варианти на тези сделки с трети страни все още не са водени разговори.

На срещата била обсъдена и възможността за реализация на АЕЦ “Белене” при поставените от българската страна условия. Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19 август.

“Труд” научи, че се очаква компанията “Росатом”, която е и конструктор на проекта да подаде заявление за участие в процедурата.

Според Борисов в нашия регион ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени. В този смисъл АЕЦ “Белене” можела да се превърне именно в такъв електроизточник.

Според Борисов в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ “Белене” можела да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

По време на срещата с Медведев премиерът ни повторил и тезата си за Черно море: “Винаги съм говорил, че Черно море трябва да остане зона за търговия, туризъм, фериботи, платноходи, газопроводи - зона за мир.” Борисов проявил интерес за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи.

 

Министърът на икономиката Емил Караниколов:

Имаме рекорден износ за 28 млрд. лв.

Отчитаме ръст на средната работна заплата

“Национален статистически институт (НСИ) съобщи, че през първото полугодие има рекорден износ от 28 милиарда лева”, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов.

“Има и ръст на средната работна заплата, но тук имаме още много работа и с това не бих се хвалил”, допълни министърът.

След Каспийския икономически форум в Туркменистан Караниколов коментира, че години наред е нямало как туркменския газ да достигне европейските пазари поради липса на трасе и коридори.

“Проблемът е решен и са налице всички предпоставки да почете туркменски газ към европейските пазари”, заяви министърът на икономиката.

“Както стана ясно от заседание на междуправителствената комисия е да започне анализ за възможностите от страна на Булгартрансгаз и съответната компания в Туркменистан, за да се търсят възможности”, обясни Караниколов.

 

Енергийният министър Теменужка Петкова:

Има вариант US-турбини за руските реактори

Крайният срок изтича на 19 август

“Американски турбини са вариант за руските реактори на АЕЦ Белене”, отговори енергийният министър Теменужка Петкова на въпрос на “Труд”.

“Дали е възможно турбините на двигателите на АЕЦ “Белене” да бъдат от друг произход, не руски, още повече, че водещите в тази област “Дженерал Електрик” са заявили участие в проекта, така че всичко е възможно”, подчерта министърът. Тя добави, че за проекта се очаква до 19 август Росатом, както и други компании да депозират своето заявление за участие в този проект.

Петкова коментира още, че доставките на природен газ от Туркменистан за България са отдавна на дневен ред между правителствата на двете страни. Тя обясни, че през септември предстои заседание на съвместната комисия за икономическо сътрудничество на България и Русия във Варна, където ще бъдат обсъдени тези въпроси.

 

Министърът на транспорта Росен Желязков:

Коридор ще свърже Черно море с Персийския залив

Водят се преговори за реализацията

Коридор ще свърже Черно море с Персийския залив, стана ясно от думите на министъра на транспорта Росен Желязков. Toй уточни, че към момента се работи сериозно с Гърция, Азербайджан, Грузия, Армения и Иран.

“В Транспортния коридор от персийските пристанища на Иран до Черно море се говори с няколко държави, включително Иран. Споразумение за този коридор трябва да се ратифицира от ЕК”, обясни Желязков, като допълни, че трябва да се постигне споразумение, което да подпишем следващата година.

Той коментира транспортния коридор Каспийско море - Черно море, в чиито рамки към момента от април месец участват 4 държави - Туркменистан, Азербайджан, Грузия и Румъния.

“Ние изразихме нашето желание да се включим в този коридор и имаме подкрепата от Туркменистан и Азербайджан, предстоят разговори с Грузия и Румъния”, каза Желязков.

Коментари

Задължително поле