Нено Димов: Очакваме тази година и Варна да излезе от списъка с градовете с превишение на фините прахови частици

Очакваме тази година и Варна да излезе от списъка с градовете, които са с превишение на фините прахови частици. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на представянето на проекта на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 г.

„В нашите станции следим 10 показателя и във всички с изключение на един България е постигнала изискванията на европейското законодателство. Само с фините прахови частици имаме проблем и за това сме санкционирани. Трябва да има национална отговорност – това е отборна игра и трябва да ни подпомогнат всички министерства. Втората и по-отговорна задача е на общините. И третото, което е и най-трудно, е да се промени съзнанието и мисленето на всеки един от нас. Защото каквото и да направят държавата и общините, ако не променим мисленето си, трудно ще можем да постигнем резултати“, обясни министър Димов.

Той посочи, че от 6 юни е в сила новия Закон за движение по пътищата, който регламентира връзката на полицията с пунктовете за технически преглед, които могат да извършват служебна дерегистрация. „Вече е факт и промяна на режима, по който могат да бъдат изкупувани катализатори от вторични суровини. Всеки катализатор трябва да бъде съпровождан с документи, иначе ще се разглежда като краден. Въведена е и екотакса за МПС“, посочи Димов и обясни, че битовото отопление е следващата посока, към която са насочени усилията.

„За 2016 г. имаме четири града, които излязоха от градовете, които са с превишение на фините прахови частици – Добрич, Сливен ,Пирдоп и Девня. За миналата година към тях се присъединяват и Гълъбово и Стара Загора. А по предварителни данни и Варна ще се присъедини към тези градове“, обясни Нено Димов.

Коментари

Задължително поле