Очакваме 2 млн. дози ваксини на „Пфайзер“ (обзор)

Снимка: Пламен Стоименов
Здравният министър проф. Костадин Ангелов посрещна първите 2400 дози от ваксината на “Модерна”, които ще бъдат разпределени в София.

През февруари се очакват първите дози AstraZeneca

От 25 януари тестват учителите

Здравните експерти обмислят по-меки мерки от февруари 

“Страната ни очаква близо 2 милиона дози ваксини от “Пфайзер”. Европейската комисия сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина - на “Пфайзер”. Българската държава участва в това споразумение”. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов при пристигането на първите 2400 дози от ваксината на “Модерна”. На 25 януари се очаква доставка на още 4 000 дози на “Модерна”. Тази ваксина се съхранява при -20 градуса, за разлика от ваксината за “Пфайзер”, която пък се съхранява при - 70 градуса.

От НОЩ очакват към средата на февруари да пристигнат и първите дози от ваксината на AstraZeneca, като заявените количества от нея, са 4,5 млн. дози. “Осигурили сме ваксини за цялото българското население”, подчерта още Ангелов.

Първа фаза на ваксинирането ще приключи в края на месеца. След нея започва ваксинирането в домовете за възрастни и на учителите. В момента се уточнява как точно ще се извършва имунизирането.

“Имаме готовност на ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии и по конкретно в мобилните избирателни секции”, каза още здравният министър.

От 25 януари е предвидено масово тестване с бързи антигенни тестове сред българските учители, за да се прецени дали и как да се стартира присъствено обучение, от началото на месец февруари, каза още Ангелов.
Създаден е план за тестване на всички учители, съгласуван с образователния министър Красимир Вълчев.
“Когато е ясна картината от първите няколко дни, ще решим каква част и кои ученици ще тръгнат присъствено”, уточни проф. Ангелов.

Според него облекчаване на мерките в страната може да се очаква през февруари. До края на януари остават сегашните ограничения, както са и разписаните с изключение на разрешаването на практиките за ученици и студенти.

Коментари

Задължително поле