Очакват се резултатите за чума по свинете в Пловдивско

Днес ще излязат официалните резултати от Националната референтна лаборатория в София за дивите прасета, които бяха отстреляни в района на Пловдивското горско стопанство. Частна лаборатория вече потвърди наличието на африканска чума. Това е първият случай в Южна България.

Взето е и решение в 20-километровата зона около индустриални свинеферми в Пловдивско да бъдат премахнати прасетата в личните стопанства.

Очаква се да започне евтаназирането на животните в свинекомплекса в с. Голямо Враново, русенско. Днес ще приключи загробването на свинете от фермата в Николово, а до края на седмицата и в Бръшлен.

Вчера беше констатирано ново огнище на Африканска чума в индустриална ферма в село Попина, област Силистра. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни.

Продължава умъртвяването на животни във Видинско. Заразата там тръгна от частен имот в ромската махала. За сега няма да се пристъпва към евтаназиране в свинефермата, която попада в 3- километровата зона. Установен е и нов случай на Африканска чума при 6 диви свине в община Свищов.

Коментари

Задължително поле