Очакват срив на фондовите борси

Фондовите борси са изправени пред опасността от значителни низходящи корекции, след като те се възстановиха далеч над икономическите фундаменти, които пострадаха сериозно от коронавирусната пандемия. Това гласи официално съобщение на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) - надзорният орган за ценни книжа на страните от ЕС, цитирано от Ройтерс.

Налице е "потенциално прекъсване" на връзката между растежа на финансовите пазари и икономиката, засегната от пандемията Covid-19, което повдига въпроси относно устойчивостта на текущото възстановяване на пазара, посочват от (ESMA). Коментарите на европейския регулатор за ценни книжа идват след като фондовите борси в еврозоната се повишиха с 40% от дъното, достигнато в средната на март, когато европейските държави бяха почти напълно блокирана заради въведените строги ограничения, целящи овладяване на коронавирусната пандемия, а икономиката изпадна в рецесия. МВФ очаква спад от над 10% на БВП на еврозоната през тази година, последван от само леко възстановяване през 2021 г.

"Съществува продължителен период на риск за институционалните и инвеститорите на дребно от по-нататъшни - вероятно значителни - пазарни корекции", посочва ESMA.

Коментари

Задължително поле