Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев, заяви Сотир Цацаров

Адвокатът на шофьорката от магистрала “‘Тракия”: Предприела е изпреварване, след което споменът й е неясен

Какво да правим с дете, което се буди в 4 ч през нощта

Сърбия трябва да присъства на срещата в София, заяви Вучич

Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари

УНИЦЕФ: Едно от всяко седмо дете в света не е ваксинирано

Репортери без граници: Омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите България е на 111 място по свобода на печата в света

Евростат: Всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност

Тръмп нарече Ким Чен-ун „много отворен“ и „много почтен“ човек

Най-малко 10 загинали при пожар в нелегален нефтен кладенец в Индонезия

Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Още бойкоти или отнемане на световното

Русия загуби домакинствата на няколко големи събития, а руски спортисти бяха изключени от международни състезания. Но това едва ли е краят на последствия от доклада на комисията „Макларън“, на който се основават „санкциите“ срещу руския спорт.

1. Още санкции от спортните федерациите

Ричард Макларън, който оглави комисията от Световната антидопингова агенция (ВАДА), не назова нито едно от въпросните „над хиляда“ имена на руски спортисти, които според него са използвали допинг. Той се задоволи да представи подозренията си за нарушения на антидопинговия кодекс пред международните спортни федерации. На базата на тази информация ръководните тела на спортовете могат самостоятелно да налагат такива наказания, каквито счетат за уместни.
Най-вероятните сред тях са отнемания на домакинства на големи състезания. Федерациите също така могат да налагат пълна забрана за участие на руски спортисти в състезания, както направиха в леката атлетика още през ноември 2015 г. – така се стигна до отсъствието на руснаците от Олимпийския стадион в Рио. Възможно е подобни мерки да бъдат взети и за зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018-а. Това може да стане дори и без санкция от страна на Международния олимпийски комитет, който отказа да наложи пълна забрана за руско участие в Рио.

2. Нови бойкоти

Някои спортни федерации може и да не възнамеряват да налагат санкции срещу Русия, но са склонни да променят позицията си под заплахи от бойкот от страна на водещи спортисти. Точно по този начин бе „изработена“ позицията на федерацията по бобслей и скелетон за отнемане на домакинството на световното първенство от Сочи. Същото се случи и в биатлона, като там се стигна до отказ от руска страна заради заплахи за бойкот.
„На теория федерациите би трябвало да налагат санкциите на базата на документите от доклада „Макларън“, но всъщност решенията се вземат заради някакво общо впечатление, което се налага от различни тълкувания на доклада – твърди руският спортен адвокат Артьом Пацев. – Решението на федерацията по бобслей и скелетон няма легална обосновка. Говори се за някакъв „климат“, който не позволявал провеждането на състезания в Русия.“

3. Световното първенство по футбол.

Докладът „Макларън“ поставя под въпрос правото на Русия да организира световното първенство по футбол през 2018 г.
„ФИФА е федерация като всички други – твърди Пацев. – На първо място трябва да се има предвид, че във всички аспекти на политиката си ФИФА отчита на първо място общественото мнение.“

Легендарен треньор:
НБА има проблем с допинга

Бившият треньор от НБА Джордж Карл смята, че най-силното баскетболно първенство на света няма адекватен допинг контрол. В автобиографичната си книга той изразява съмнение, че антидопинговата система на лигата работи.
„Става въпрос не за обичайната дрога, а за истински допинг – стероиди, хормон на растежа и т.н. Очевидно е, че някои играчи ги използват. Направо е невероятно как с годините вместо да губят физически качества, те стават още по-бързи и силни. Колко бързо се възстановяват от травмите“, пише Карл. Той не споменава имена, но твърди, че някои играчи всяко лято ходят в Германия, за да се възползват от напредналата европейска фармацевтика. Известно е, че на подобни процедури са се подлагали най-големите звезди в НБА като Кобе Брайънт, Леброн Джеймс и Дуейн Уейд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.