Още не са ясни мотивите на нападателя от гимназията в Тексас

Все още не са ясни мотивите на 17-годишния ученик, който откри стрелба в гимназия си в американския град Санта Фе, щата Тексас, уби десет души и рани десет. Смята се обаче, той е планирал от известно време нападението, предаде Асошиейтед прес.

Приятели го описват като по-скоро затворен, спортист, който е казвал, че иска да притежава оръжие, но не е давал основание да се смята, че е склонен към насилие.

Димитриос Пагорчийз е използвал полуавтоматичен пистолет и пушка с отрязана цев, каза американският сенатор Джон Корнин. Следователите все още установяват дали пушката е била законно притежавана. Първоначално бе съобщено, че оръжията са на баща му.

В колата на Пагорчийз и в училището са намерени експлозиви, включително самоделни бомби. Според сенатора ученикът от известно време е планирал нападението, хвалел се е с намеренията си, но това е останало незабелязано.

Пагурицис е извършил нападението още сутринта непосредствено след началото на учебните занятия, като е нахълтал в кабинета по рисуване, изкрещял е „Изненада!“ и е започнал да стреля напосоки в стаята. Преди това е публикувал в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ снимка с тениска на която пише „Роден да убива“.

Той е от същото училище и е спортувал американски футбол. Също така е вземал участие в танцова трупа към местната гръцка православна църковна енория, чиито енориаши са цялото му семейство. Свещеникът казва, че е познавал бегло Димитриос от трупата по танци, като младежът не е имал необичайно поведение и не е предизвиквал никакви съмнения.

Пагурицис е обвинен в убийство при утежняващи обстоятелства, което може да доведе до смъртно наказание.

Губернаторът на Тексас Грег Абът заяви, че в компютъра и телефона му се съдържа информация, показваща, че той е искал да извърши атаката. Намерението му било след това да се самоубие, но той се предал на властите, казвайки, че не е събрал смелост да го стори.

При нападението бе ранен в ръката въоръжен училищен полицай, който се опитал да спре стрелеца. Една от десетте жертви е учителка, която е работила по заместване.

 

Няколко часа след стрелбата в Тексас американският вицепрезидент Майк Пенс каза, че президентът Доналд Тръмп предприема действия, за да може училищата да станат "по-безопасни". На политическо събитие в родния си щат Индиана Пенс говори за усилията на администрацията да се подобри сигурността в училищата, включително чрез подписването на закон, разрешаващ на щатските и местни власти да използват 2 милиарда долара за защита на училищата. Изтъкна и законопроект за затягане на системата за проверка при продажба на огнестрелно оръжие. Пенс призова другите щати да последват примера на Индиана и да позволят на обучени училищни служители да носят скрито оръжие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка