Още 16 домуващи са с COVID-19 в дома за възрастни с умствена изостаналост "Качулка"

Нови 16 случая на COVID-19 в Дома за  мъже и жени с умствена изостаналост „Качулка“ край Сливен са регистрирани през последното денонощие, съобщиха от Областния кризисен щаб. Заболелите са потребители. Началникът на военната болница в Сливен д-р Илиян Комитов  преглежда болните, за да направи клинична оценка на състоянието им. Лекарят-инфекционист е за втори път в социалното заведение, за да установи състоянието на инфектираните потребители.

С новите случаи броят на заразените домуващи нарасна до 151 от общо 200 души настанени в „Качулка“.  Епидемиологичните проучвания продължават, очакват се още резултати.  Лечението на потребителите се провежда на място, под наблюдението на личния им лекар.

В началото на епидемичния взрив бе изследван целият персонал от 113 души. 43-ма дадоха положителен резултат, като 23-ма от тях са санитари и медицнски сестри. Лечението на служителите се провежда под домашна карантина и наблюдението на общопрактикуващите лекари. 

Няколко души, домуващи и персонал, бяха приети в болница заради по-тежко състояние. За съжаление, битката с коронавируса изгубиха двама домуващи, с придружаващи заболявания.

През последното денонощие новите случаи на COVID-19 в Сливенска област общо са 31, по данни на националната информационна система. Сред инфектираните има двама лекари, четири медицински сестри от различни болнични заведения,  помощник-фармацевт и шофьор на линейка.

380 души от Сливен и областта в момента са коронавирусни инфекции. 47 от тях са хоспитализирани, останалите са на домашно лечение.  Освен в градовете, центрове на четирите общини, коронавирусът се разпростря в 27 малки населени места.

Коментари

Задължително поле