Пазарите от Токио до САЩ се сринаха

Това е здравословна и нормална корекция, коментират анализатори

Световните фондови борси се сринаха. Вълната от разпродажби на акции набра скорост, а капиталовите пазари от Токио до САЩ се оцветиха в червено. Американските акции в понеделник изгубиха общо 1,25 трлн. долара от пазарната си стойност. Трите основни борсови индекса в САЩ S&P 500, Dow Jones и Nasdaq паднаха с близо 4%, като това беше най-лошият ден за акциите на Уолстрийт за последните 6 и половина години.

BUSINESS: Stock market pullbacks and corrections

“Причината за корекцията се крие в силните темпове на покачване през последните две години, което не беше прекъсвано от спадове”, коментира за “Труд” Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг. “От началото на 2016 г. до върха през януари беше отчетен 59% ръст на щатския индекс S&P 500. Германският DAX отчете почти толкова силни печалби. Не е учудващо, че само за броени дни двата индекса загубиха съответно 13% и 11%. Това е нормална и здравословна корекция на пазарите, която малко закъсня, но ще позволи на инвеститорите да насочат парите си към перспективните акции. Същото се отнася и за българския пазар, който е надолу в началото на седмицата, но не толкова силно, колкото борсите в САЩ и Европа. Корекцията вероятно ще продължи няколко седмици, като постепенно ще има стабилизиране на акциите преди да започне следващото голямо поскъпване”, допълни той.

Основен фактор за разпродажбите стана страхът, коментират международните агенции. Инвеститорите се опасяват, че заради по-високата инфлация Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите с по-бързи темпове от очакваните. Но според анализ на The Business Insider, преобладаващата теория сред брокерите е, че за спада са виновни машините. Става въпрос за търговия на финансови инструменти, която се извършва от компютърни алгоритми. Те действат по предварително заложени правила. Много от компютърните алгоритми на различни фондове, а и редица брокери започнали да купуват активи при стартиралия спад на пазара. Но спадът продължи, а това довело до паниката, че уж “евтино” купените акции няма да могат да бъдат продадени по-скъпо и всеки започнал да разпродава за да ограничи загубите си. Спадът на американските пазари се отрази на целия свят. Японският индекс Nikkei падна с 4%, а S&P/ASX 200 в Австралия - с 3%. Червената вълна продължи и в Европа, където също се отчете спад на водещите индекси на борсите.

##########

От Белия дом обявиха:

Икономиката на САЩ е силна

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е “много развълнувана от силата на икономиката”, коментираха от Белия дом в отговор на запитвания относно срива на фондовата борса. “Пазарите се колебаят в краткосрочен план. Всички го знаем. Тези колебания се случват по редица причини. Но фундаменталните показатели на тази икономика са много стабилни и тя върви в правилната посока - особено за средната класа”, каза говорителят на Белия дом на път за Синсинати, където Тръмп изнесе реч, възхваляваща скорошната му данъчна реформа. “Вниманието на президента е насочено към нашите фундаментални икономически показатели - силния растеж на американската икономика, исторически ниската безработица и растящите заплати”, допълниха от Белия дом.

Коментари

Задължително поле