Пазарът на офиси се възстановява

Въпреки, че много хора работят от вкъщи, фирмите държат на офиса, защото той създава определена социална среда.

В София, Варшава и Прага

Наемат повече площи

Пазарът на офиси в някои столици от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) като София, Варшава и Прага се възстановява, става ясно от доклад на консултантска компания на пазара на имоти. В началото на пандемията заради преминаването към работа от вкъщи търсенето на офиси намаля. Но в София вече регистрират по-високи нива на търсене, като обемът на сключените сделки е с 6% повече спрямо 2019 г.

Секторът на бизнес услуги продължава да бъде двигателят на пазара на офис площи. 73% от всички сделки в София са именно с компании от този сектор. “Голяма част от търсенето на пазарите в ЦИЕ идва от сектора на модерните бизнес услуги, който е сред най-големите групи наематели на офис площи”, казва Кевин Търпин, регионален директор “Проучвания” за ЦИЕ в консултантската компания.

За да добием представа колко голям е този сектор, ако приемем, че на един служител се падат средно по 10 кв. м, то този сектор би могъл да заеме над 10 млн. кв. м, или около 35% от офисите на 15-те столици в ЦИЕ. Разпространението на тези центрове за бизнес услуги обаче, е много по-широко от офис пазарите на столиците, то е и в регионалните градове, добавя Кевин Търпин.

Общото предлагане на модерни офис площи в 15-те столици в ЦИЕ е над 29 млн. кв. м. Още 2,2 млн. кв. м са в процес на активно изграждане и предстои да бъдат завършени до 2-3 години. Най-голямо е предлагането на модерни офис площи във Варшава (6,1 млн. кв. м), Будапеща (4 млн. кв. м) и Прага (3,7 млн. кв. м). Най-голям обем нови, модерни офис площи в процес на изграждане има в Будапеща, Варшава и София.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти