Пак хванаха бус да извършва международни превози без лиценз

Четирима пътници се прибирали от Австрия към Омуртаг и селата

Нерегламентиран международен превоз на пътници засякоха отново полицаите от Търговище. На околовръстния път на града в неделя е спрян „Мерцедес Спринтер”, управляван от 38-годишния му собственик от село Камбурово. В микробуса имало четирима гурбетчии от Омуртаг и селата, които се прибирали от Австрия. Възможно е по пътя да са оставили и други в района на Разградско, тъй като бусът идвал от тази посока. Хората ползвали т.нар. споделен транспорт, заявили те.

В случая е установено, че международният пътнически превоз се изпълнява без да има такъв лиценз и по тази причина пътуващите са без билети и съответно застраховки, което ги поставя в риск при евентуален инцидент.

На микробуса са били свалени номерата и на практика превозното средство е спряно от движение. Проверяващите уточниха, че от тази година имало промяна в разпоредбите. Преди тези превозни средства се спираха за половин година. Сега, ако хванатият в нарушение си платял глобата от 2000 лв., то бусът можело да се върне на пътя след погасяване на санкцията. Това било по линия на автомобилната инспекция. В полицията пък е образувана преписка за упражняване на професия без съответната правоспособност.

Това бил четвърти случай на нерегламентиран международен превоз, който се засича в Търговище тази година. Голямото пътуване тепърва започва с ангажирането на сезонни работници, както и по празниците и ваканциите. Според запознати нелегалните превозвачи са десетки и пускат обяви в интернет без да ги интересува какво гласи законът и на какви рискове излагат хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони