Палестинският президент Махмуд Абас нарече американския посланик в Израел „кучи син“

Палестинският президент Махмуд Абас нарече „кучи син“ американския посланик в Израел Дейвид Фридман заради подкрепата му за израелските заселници на окупирания Западен бряг, предава "Ройтерс", цитирана от БНР.

„Кучи син казва, че те строели на собствена земя? Той е заселник и семейството му са заселници, а той е посланик на САЩ в Тел Авив. Какво да очакваме от него?", каза сърдито Абас късно в понеделник на среща с палестински лидери в Рамала.

Фридман е силен привърженик на израелското заселническо движение и горещо подкрепи решението на президента на САЩ Доналд Тръмп от 6 декември 2017 г. да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести US посолството там.

Посланикът реагира по време на реч в Ерусалим на конференция за борба срещу глобалния антисемитизъм, като каза: „Неговият отговор бе да ме нарече кучи син. Антисемитизъм или политическо говорене? Не аз трябва да направя оценка, оставям това на всички вас“.

Американският спецпратеник за Близкия изток Джейсън Грийнблат разпространи изявление, в което нарича коментара на Абас „крайно неподходящ“. Той посочи, че палестинският президент „трябва да избира между реториката на омразата и конкретните и практически стъпки за подобряване на живота на народа му“.

Реагира и израелският премиер Бенямин Нетаняху, който предположи, че решението на президента Доналд Тръмп за признае Ерусалим за столица на Израел е накарало Абас да атакува вербално представители на САЩ.

„За първи път от десетилетия администрацията на САЩ спря да глези палестинските лидери, като им каза: стига означава стига“, написа Нетаняху в Туитър. „Очевидно шокът от истината ги кара да се изпускат“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят