Предупредителен код за ниски температури в 12 области утре

Мадуро прекъсна дипломатическите отношения с Колумбия

20 хиляди протестират пред казармите на Националната гвардия в Каракас

Кораби на НАТО акостираха във Варна

Премиерът Борисов на среща на върха между ЕС и Лигата на арабските държави

Цветанов в Благоевград: ГЕРБ трябва да показва предимствата на ЕС, а не да говори като БСП

Хуан Гуайдо: Високопоставени чиновници на Мадуро са избягали в Турция

Алберт Попов: В България и стените помагат, надявам се да зарадвам публиката

Паргов: Крайният срок БСП да се върне в парламента е 27 май

Сърби кандидатстват за прием в армията на Косово

Полицаите, пострадали при ареста на 17-годишен таксиджия: Законът трябва да ни защитава повече

Хамид Хамид: ДПС остана единствената опозиция в парламента

Ябълките са естествен щит срещу болестите Те са единствените плодове, подходящи за десерт

Нормализирано е движението на влаковете по направлението София-Мездра

ГЕРБ: БСП не е искала по надлежния ред залата в Община Видин

Паметник на кирилицата потегли от Варна за Южния полюс

България ще е първата страна в света, която ще има свой монумент на Антарктида. 2,3-метровият Паметник на кирилицата, направен от хром-никел и месинг бе показан в Археологическия музей във Варна, преди да потегли на дълъг път до ледения континент.

Много жители на града дойдоха да се порадват на монумента, върху който са монтирани изрязани с лазер месингови букви от кирилицата. В основната – „Ж“, са оформени икони на Светите братя Кирил и Методий и на Св. Климент, а в основата на паметника ще бъдат поставени херметически затворени капсули от неръждаема стомана с пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат.

Паметник на кирилицата потегли от Варна за Южния полюс
Младен Станев /вляво/ и проф. Иван Цонев от Шуменския университет разказаха как е изработен Паметника на кирилицата, на който мнозина варненци се порадваха преди да бъде опакован и да отпътува към Южния полюс.

Така част от България ще бъде пренесена за вечни времена на Южния полюс, обясни инициаторът на проекта Младен Станев, приор на приората на Ордена на тамплиерите във Варна и член на българо-монголското дружество. Идеята за Паметник на кирилицата на Южния полюс се родила през май 2015 г., когато идентичен монумент бе поставен в столицата на единствената ползваща кирилицата неславянска страна – Монголия.

„Много хора и организации допринесоха за осъществяването на този проект, който ще остане за поколенията“, щастлив бе Станев. Освен тамплиерите, помощ за реализацията на идеята оказали президентството, Българската православна църква, посолството на Монголия у нас, СУ „Св. Климент Охридски“ и българските полярници, водени от проф. Христо Пимпирев. Именно те се нагърбили с нелеката задача да монтират паметника по време на 25-ата си юбилейна експедиция на Южния полюс в началото на идната година. „Там никой няма право да лее бетон. Паметникът ще трябва да се закрепи здраво само с помощта на хром-никелов анкерен болт, за да удържи на екстремните ветрове, студове и на 5-метровия сняг, поясни Станев. От Варна монументът ще пътува за София, откъдето през януари догодина ще бъде превозен с товарен самолет до най-южния град на Чили – Пунта Аренас. След това с корабче ще бъде доставен до бреговете на Антарктида. В монтажа му ще помогнат и включени в нашата експедиция монголци.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.