Паметник на Кирил и Методий откриват в Малага

Кирил и Методий

Паметник на Кирил и Методий ще бъде открит в Малага на 5 април, съобщиха от тамошното българско училище "Родина". Събитието ще сложи и началото на ежегодния културен фестивал „Български дни в Малага“.
Идеята за издигането на монумент на солунските братя възниква по повод 1160 г. от създаването на глаголицата и 43 г. от обявяването им за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II. По думите на папата светите братя са мост между Изтока и Запада и имат изключителен принос както за културното израстване на Стария континент, така и за образованието на много поколения европейци.
Инициативата на училище „Родина“ и Асоциация „Малага - България 2010“ цели да се създаде един непреходен обединителен общославянски център в сърцето на град Малага, който да напомня че произходът на българският език не разделя, а обединява Европа.  
Проектът е финансиран от дарения и се реализира със съдействието на кметството в испанския град. Изработката на монумента също е безвъзмездно дело на художника Юлиан Иванов от гр. Беналмадена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа