Панихида за Радичков отслужиха в Берковица

След молитви в храма преди десетилетия малкият Йордан проговорил

На 21 януари - датата, на която преди 15 години от света си отиде големият писател Йордан Радичков, в Берковица отслужиха панихида в негова памет. В храма “Рождество Богородично” се събраха граждани, ученици, учители, краеведи, читатели и почитатели на твореца.

Сред тях бяха и кметът на Берковица инж. Милчо Доцов и Румен Горков - общински съветник и директор на гимназия “Иван Панов”, която навремето е завършил Радичков. Отец Захари отслужи панихида за големия белетрист, а присъстващите се поклониха пред портрета му.

Спомени за писателя, населил с верблюдите и тенците на Северозапада творчеството си, разказаха жители на берковските села. Според местните жители черквата “Рождество Богородично”, където бе отслужена панихидата, е тясно свързана с живота на сладкодумеца от несъществуващото вече село Калиманица. В нея родителите на Радичков потърсили помощ, когато като дете той загубил говора си. Стари хора разказват, че малко след като семейството си тръгнало от храма Йордан проговорил отново. 2019 година ще бъде изпълнена с изяви в чест на 90 годишнината на Йордан Радичков, споделиха от местната управа.

В града под връх Ком ще бъде открит културен център “Йордан Радичков”, в който ще бъдат съхранени книгите и спомени за големия творец, ще се провеждат литературни срещи и беседи. През октомври по традиция ще се се състои и “Седмица на Йордан Радичков”. В края на миналата година в града бе открит саниран жилищен блок, на който е изрисуван портрета на Радичков с един от великите му цитати “Човек е дълго изречение, написано с много любов, но пълно с правописни грешки...”

В Берковица е и първият паметник на сладкодумния разказвач - “Дървото на живота”, в което са вплетени образи от неговото творчество - свраки, врабчета, кучета и колело на каруца. Пластиката е на скулптора Димитър Гоцак и дърворезбаря Чавдар Антов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура