Пандемията от коронавирус ще струва на света 8,8 трилиона долара

Пандемията е огромен удар за световната икономика. Икономистите бавно започват да натрупват щетите и да изчисляват колко всъщност ще струва на света COVID-19.

Азиатската банка за развитие оценява „сметката“ на 8,8 трилиона долара, пише чешкият информационен сайт idnes.cz. "Този нов анализ предоставя широк поглед върху значението на влиянието на COVID-19 върху световната икономика" коментира главният икономист на Азиатската банка Ясуюки Саваду пред BBC.

Според него е важно правителствата по света да се намесят в борбата срещу последствията от пандемията. Ако мерките за защита срещу разпространението на вируса продължат три месеца, „сметката“ за пандемията щеше да бъде много по-ниска - около 2 трилиона долара, информира Deutsche Welle.

При сценарий за продължителност на пандемията от 6 месеца оценките са за 8,8 трилиона долара. Според Саваду очакваното въздействие на пандемията може да бъде подценено. По думите му анализът не включва например проблеми, които могат да бъдат причинени в образованието поради текущия неуспех в преподаването. Банката също така заявява, че е важно да не се пренебрегва възможността за мащабна и изключително тежка финансова криза.

Важно е също как ще изглеждат отделните пазари на труда. В САЩ например почти една четвърт от хората в трудоспособна възраст вече получават обезщетения за безработица - увеличение с три милиона само през последната седмица. Около една пета от американците загубиха работата си директно в COVID-19. Китайската икономика също беше силно засегната. Според изчисленията местният БВП ще нарасне само с около 2%. Това е така поне от 90-те години. Освен това развиващите се страни, които често са част от веригата за доставки на китайски фабрики, също ще имат проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят