Пандемията удари износа ни на билки

Най-големи количества билки изнасяме за Европа.

80% от продукцията отива за експорт 

Търсенето на билки навън в момента е в застой, заяви председателят на Българска асоциация на билкарите Иван Цицелков. По думите му пандемията забавя търсенето и има една несигурност, която се отразява при нас. Големите държави като Испания, Италия, Германия, които бяха доста засегнати, в момента са предпазливи в покупките, обясни той.

Основният процент от събраните билки у нас - над 80% отиват за износ. Количествата отиват основно за Германия, Испания, Италия, Франция. “За Европа изнасяме по принцип най-големите количества. Също така за Америка, за Русия и Азия. Изнасяме за доста държави - над 50 със сигурност”, каза още Цицелков.

По думите му в световен мащаб сме добре познати. България дълги години беше в първата тройка. В последните години тъй като намаля работната ръка, няма толкова берачи и падна доста износът на билки. Има и други проблеми. Навън се повишават доста изискванията, тук няма работна ръка, съответно трябва да разчитаме на по-малко събирачи. Износителите са повече от берачите. Всичко това доведе до негативни тенденции в събирането и в износа, каза още Цицелков.

Коментари

Задължително поле