Папа Франциск: Мафиотите не живеят по християнските норми

Мафиотите не живеят съгласно християнските норми. Tова заяви папа Франциск по време на посещение в Палермо, където почете паметта на свещеника Джузепе Пулизи, убит от сицилианската мафия преди 25 години, предаде БТВ.

„Не може да вярвате в Бог и да бъдете мафиот. Който е мафиот, не живее по християнски, защото с живота си богохулства срещу името на Бог-любов”, заяви папата на проповед на открито в квартал на пристанище Палермо.

Днешната литургия беше посветена на свещеника Джузепе Пулизи, кръстен "първият мъченик на Коза ностра". Той беше застрелян по заповед на тази мафия на 15 септември 1993 г., на 56-годишна възраст. Свещеникът, наричан от всички „Пино”, се опитваше да откъсне младежите от влиянието на мафиотите и наркотиците, което разгневило местните „кръстници”. Местните босове Филипо и Джузепе Гравиано нареждат убийството му. Двамата братя и четиримата извършители са осъдени през 1998 г., като само един не получава доживотна присъда.

През 2012 г. папа Бенедикт XVI разпореди свещеникът да бъде обявен за блажен, последната стъпка преди обявяването за светец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят