Папа Франциск почете паметта на жертвите на нацистката и съветската окупация в Литва

Папа Франциск отдаде почит на литовците, които са страдали и загубили живота си по време на съветската и нацистката окупация, съобщи Асошиейтед прес.

Франциск започна втория ден от посещението си в Литва с литургия във втория по големина град Каунас, където еврейската общност е избита почти до крак през Холокоста. По време на нацистката окупация от 1941 г. до 1944 г. са убити повече живеещи там 37 000 евреи и оцеляват едва около 3000.

Папата отслужи литургията в местен парк. Той почете паметта както на евреите, станали жертва на нацистите, така и на литовците, депортирани, изтезавани, убивани и угнетявани в лагерите в Сибир през петте десетилетия съветска окупация.

По-старите поколения все още носят белезите на периода на окупацията, от терзанията на хората, които са били депортирани и така и не са се върнали от срама заради доносничеството и предателствата. Това заяви папата пред множеството, което по данни на местна църква е наброявала 100 000 души. "Каунас знае за това. Цяла Литва може да потвърди това, все още треперейки при самото споменаване на Сибир или на гетата във Вилнюс и Каунас", добави папата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа