Папа Франциск прие във Ватикана 33 бежанци от остров Лесбос

Папа Франциск е приел днес във Ватикана 33 бежанци, които са пристигнали в Италия от гръцкия остров Лесбос чрез хуманитарен коридор, съобщава в електронното си издание гръцкия вестник "Катимерини", информира БТА.

"С блокиране на лодките няма да се реши проблемът. Трябва да оставим настрани икономическите интереси, за да защитим достойнството на всеки човек, животът на когото, според Господ, е драгоценен", подчерта папа Франциск.

"Всички ние сме отговорни за живота на останалите човеци и Господ ще ни поиска сметка за това", заяви папата.

По време на словото си Франциск вдигна една спасителна жилетка, принадлежала на мигрант, загинал в Средиземно море през миналия юли. "Поисках да покажа тази спасителна жилетка, издигната върху кръст, защото трябва да помним, че е нужно да държим очите си и сърцата си отворени и всички да помнят задължението да спасяват всеки човешки живот, едно нравствено задължение, което обединява и вярващите, и невярващите", подчерта папата.

На Лесбос се намира най-големият бежански лагер в Европа, като ежедневно на острова пристигат десетки и дори стотици бежанци и мигранти от близкия турски бряг.

Коментари

Задължително поле